Cep telefonlarında büyük vurgun

Cep telefonlarında büyük vurgun

Parçalara bölünerek Türkiye’ye sokulan cep telefonlarıyla, milyonlarca liralık haksız kazanç elde edildiği ortaya çıktı.

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, vergiden kaçmak için parçalara bölünerek Türkiye’ye sokulan cep telefonlarıyla,milyonlarca liralık haksız kazanç elde edildiğini ortaya çıkardı. Gelirler Kontrolörleri’nin yaptığı incelemelerde, BTK’dan cep telefonu imalatçısı olarak IMEI numarası alan 27 üretici firma da büyüteç altına alındı. Firmaların 3-4 parçaya bölerek yedek parça adı altında Türkiye’ye getirdikleri telefonlarla 50 liralık asgari maktu ÖTV’nin yanı sıra bu tutar üzerinden hesaplanan 9 liralık KDV’yi de ödemediği saptandı.

Terör örgütüne gidiyor

Gelirler Kontrolörleri raporlarında, “400 bin cep telefonunun bu şekilde Türkiye’de üretilip, satıldığının belirtilmesine rağmen vergilerinin ödenmediği tespit edilmiştir. Bu şekilde cep telefonlarını üreten firmaların 78 milyon lira ÖTV matrahını, 18 milyon lira da KDV matrahını beyan dışı bıraktığı belirlenmiştir. Bunun sonucunda imalatçı firmalar adına 19 milyon lira vergi tarhiyatı çıkarılmış, 39 milyon lira ceza kesilmesi istenmiştir. İmalatçı firmaların 1 milyon 100 bin lira TRT bandrol ücretini de ödemedikleri anlaşılmıştır” denildi. Bu arada yedek parça adı altında Türkiye’ye getirilen ve birleştirilerek satılan cep telefonlarından sağlanan gelirin bir bölümünün terör örgütüne aktarıldığı iddia edildi.

Vergilerin yüzde 18’i gümrükten geliyor

Gümrük işlemlerinin basitleştirilerek kısa sürede ve güvenli bir şekilde tamamlanmasına yönelik olarak, gümrük vergilerinin bankalar aracılığıyla tahsilin yaygınlaştırılması amacıyla Türk Ekonomi Bankası, Turkland Bank ve Deutsche Bank ile GümrükMüsteşarlığı arasında dün protokol imzalandı. Böylece protokol imzalanan banka sayısı 24’e çıktı. Burada bir konuşma yapan GümrükMüsteşarı Ziya Altunyaldız, geçen yıl toplanan vergilerin yüzde 18’ine tekabül eden 37,2 milyar liralık kısmının gümrük idarelerince toplandığını söyledi.