Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

MYK Sözcüsü Salim el-Muslat:- "Cenevre’de bir çözüm görmek istiyoruz. Çözüm için buradayız. Ne pahasına olursa olsun, ne kadar zaman alırsa alsın, yeter ki bu kabus sona ersin, yeter ki halkımız için olumlu sonuç alalım"- "Rejimin Suriye’de şu anda yaptığ

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesinin (MYK) Sözcüsü Salim el-Muslat, Cenevre'de siyasi geçişi müzakere etmek için bulunduklarını belirterek, "Rejimin Suriye’de şu anda yaptığı seçimler gibi gayrimeşru eylemleri tartışmak için burada değiliz. Biz gerçek için buradayız. Rejim kendi rüyasından uyanmalı ve Suriye halkının değişim istediğini, değişimin de çok yakında geleceğini görmeli." dedi.

Muslat, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin dün başlayan yeni turuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın çözüm yönündeki çabalarını takdir ettiklerini belirten Muslat, Mistura'nın Şam, Tahran ve Moskova temaslarıyla ilgili "Umarız ziyaret ettiği ülkeler Suriye halkını terörizmden, bu rejimden, diktatörlükten korumak için doğru kararı verirler. Ama rejimin tarafında kalırlarsa bence bu yanlış karar olur" ifadesini kullandı.

Muslat, "Cenevre’de bir çözüm görmek istiyoruz. Çözüm için buradayız. Ne pahasına olursa olsun, ne kadar zaman alırsa alsın, yeter ki bu kabus sona ersin, yeter ki halkımız için olumlu sonuç alalım." diye konuştu.

- "Rejim kendi rüyasından uyanmalı"

De Mistura'nın kendilerine Cenevre görüşmelerinin bu turunun siyasi geçişe odaklanacağını söylediğini aktaran Muslat, şunları kaydetti:

"Biz siyasi geçişi konuşmak için buradayız. Buraya rejimin şu anda yaptığı gibi zaman öldürmek için gelmedik. Rejimin Suriye’de şu anda yaptığı seçimler gibi gayrimeşru eylemleri tartışmak için de burada değiliz. Biz gerçek için buradayız, rejimin 'rüya' diye nitelendirdiği siyasi geçiş için değil. Bize göre Cenevre’deki gerçeklik siyasi geçiştir ve biz de onun için buradayız. Rejim kendi rüyasından uyanmalı ve Suriye halkının değişim istediğini, değişimin de çok yakında geleceğini görmeli."

- "DAEŞ rejimin istediklerini yapıyor"

Rejim güçlerinin ve DAEŞ'in Halep'e yönelik saldırılarıyla ilgili Muslat, "Bugün Halep’te olanlar ve daha önce Palmira’da yaşananlar DAEŞ ile rejim arasındaki bağlantı olduğunu kanıtlıyor." dedi.

Muhalif güçlerin Halep'te silahlarının yetersizliğine karşın iyi mücadele ettiğini belirten Muslat, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye ve Suudi Arabistan gibi kardeşlerimizden, dostlarımızdan Suriyelilere kendi kentlerini korumaları için yardım etmelerini istiyoruz. Halep’in rejimin ve DAEŞ’in eline düşmesini istemiyoruz. Bu ikisinin gündemi aynıdır. Biliyorsunuz Palmira’yı DAEŞ’e rejim verdi ve DAEŞ de rejime iade etti. Bunun bedeli de DAEŞ’in Kalamun bölgesine kadar ilerlemesi oldu. Bunları anlamak için çok zeki olmaya gerek yok. Herkes görebilir ki DAEŞ rejimin istediği şeyleri yapıyor. Buna bir son vermeliyiz. Aradaki bağlantı açık. Dostlarımızın Suriye halkına, Halep’i ve bütün Suriye'yi korumaları için yardım etmelerine ihtiyacımız var."

Muslat, Suriyeliler için yaptıkları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ederek "Türkiye çok uzun zamandır Suriyeliler için Suriye’nin kendisi gibidir. Türkiye ve Türk hükümeti Suriye halkı için büyük işler yaptı. Hep söylüyoruz, Türkiye Suriyelilere sınırlarından önce kalbini açtı." şeklinde konuştu.

Türkiye'de milyonlarca Suriyeli olduğunu ve Türkiye'nin bunun için büyük bedel ödediğini ifade eden Muslat, "DAEŞ ve rejimin arkasında olduğu terör saldırıları oldu. BUna karşın Türkiye Suriye'ye ve Suriye halkına yardımda ısrar ediyor ve biz bunu gerçekten takdir ediyoruz." dedi.

Muslat, "Türkiye’nin güvenliği konusunda kendi ülkemizin güvenliği kadar duyarlıyız. Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı Suriyeliler için de önemli ve biz Suriye’deki krizin uzaması halinde bunun Türkiye’yi nasıl etkileyebileceği konusunda endişeliyiz. Ancak umarım bu kriz yakında bitecek." ifadesini kullandı.

- "Rejim görüşmelerin çökmesi için uğraşıyor"

Müzakere ve siyasi çözüm için Cenevre'de bulunduklarını vurgulayan Muslat, "Burada Suriye’nin geleceğini müzakere eden iki taraf var. Biz burada başarı için bulunuyoruz. Gerçekten ciddi bir muhatabımız olsa başarıya ulaşılabilir ama ciddi bir muhatabımız yok. Rejim bu görüşmelerin çökmesi için uğraşıyor ama buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Salim el-Muslat, "Hangi tarafta olursa olsun bütün Suriyeliler için buradayız. Biz bütün Suriyelileri Suriye’ye götürmek için buradayız. Başka ülkelerin Suriyeliler için yaptıklarına müteşekkiriz ama artık bütün Suriyelilerin kendi ülkelerine dönme zamanının geldiğine inanıyoruz. Bu görüşmelerin çöktüğünü görmek istemiyoruz çünkü ilk günden bu yana rejim bunu istiyor. Rejim sanki Esed ve çözümsüzlük arasında bir tercih söz konusuymuş gibi göstermek istiyor. Gerçek bu değil. Umuyoruz dostlarımızın yardımıyla bir çözüme ulaşacağız. Artık Suriye’de Esed’e, diktatörlüğe, teröre hayır deme zamanıdır." dedi.


Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :