Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

MYK Heyeti Başkanı Esad el-Zoubi: - "Rejim, ateşkesi 2 binden kezden fazla ihlal etti. Sadece mart ayında 420 varil bombası attı. Her biri 1 ton patlayıcıya eşit. Bu, rejimin terörist bir rejim olduğunun ve siyasi çözüm aramada ciddi olmadığının açık işar

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Heyeti Başkanı Esad el-Zoubi, Esed rejiminin siyasi çözüm arayışında ciddi olmadığını belirterek, "Rejim, ateşkesi 2 binden kezden fazla ihlal etti. Sadece mart ayında 420 varil bombası attı. Her biri 1 ton patlayıcıya eşit. Bu, rejimin terörist bir rejim olduğunun ve siyasi çözüm aramada ciddi olmadığının açık işareti" dedi.

El-Zoubi başkanlığındaki MYK heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde Suriye görüşmelerinin ikinci turu kapsamında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan el-Zoubi, De Mistura'yla görüşmelerinde başta Suriye'deki tutuklu kadın ve çocukların serbest bırakılması ile rejimin ihlalleriyle istikrarsızlaşan ateşkes ile ilgili olarak pozisyonlarını yeniden dile getirdiklerini kaydetti.

"De Mistura ile ekibini sadece mart ayında rejim tarafından işlenen 21 katliam konusunda bilgilendirdik" diyen el-Zoubi, "Deyr el-Asafir’de gerçekleşen bütün insanlık için utanç verici. Bir okulun ve yakınındaki hastanenin rejim tarafından genellikle olduğu gibi kasıtlı şekilde hedef alındığı bu saldırıda 40 çocuk öldürüldü" ifadelerini kullandı.

Suriyelilerin ateşkes sırasında biraz rahatlamayı umduklarını ama rejimin buna izin vermediğini anlatan el-Zoubi şunları kaydetti:

“Rejim, ateşkesi 2 binden kezden fazla ihlal etti. Rejim sadece mart ayında 420 varil bombası attı. Her biri 1 ton patlayıcıya eşit. Bu da Suriye’nin üzerine 420 ton patlayıcı atıldığı anlamına geliyor. Bu rejimin terörist bir rejim olduğunun açık işareti ve siyasi çözüm aramada ciddi değil. Krizi askeri yöntemlerle bitirmeye inanıyor ama bu askeri araçlar daha fazla yıkıma götürecek. Esed ve destekçileri Suriye’yi ve hatta bütün bölgeyi tahrip etmeye hazır.”

İnsani yardımlardaki azalmayı ve bu alanda bugüne kadar başarılanların azlığını da gündeme getirdiklerini anlatan el-Zoubi, bu gerilemelerin bütün süreç üzerindeki olumsuz etkisini ifade ettiklerini kaydetti.

"Biz De Mistura’ya ve BM’ye Suriye’deki krize siyasi bir çözüm arayışında ciddi olduğumuzu kanıtlamak için burada olduğumuzu teyit ettik" diyen el-Zoubi, "Suriye halkının temsilcileri olarak biz siyasi çözüm aramak için buradayız ama bütün BM kararlarını çiğneyen rejim burada olmamak için sahte bahaneler üretiyor. Bu, rejimin siyasi çözüm arama konusunda ciddi olmadığını kanıtlıyor" görüşünü dile getirdi.

Geçici bir yönetim organının kurulmasına doğru siyasi geçiş için çalışmak amacıyla Cenevre'de olduklarının altını çizen el-Zoubi, “Bu bizim görüşmelerin bu turundaki birinci ve en önemli hedefimizdir. Umuyoruz ki geçici yönetim organına doğru siyasi geçiş için anlaşabiliriz” dedi.

El-Zoubi, BM Suriye Özel Temsilcisinin Tahran ve Şam'ın da aralarında olduğu bir dizi ziyaret yaptığını hatırlatarak, “De Mistura yakın zamanda bir dizi başkente yaptığı ziyaretler konusunda bizi bilgilendirdi. Samimi olarak bu ziyaretlerin sonucunun olumlu görünmemesine şaşırdık” diye konuştu.

El-Zoubi, “Tam icra gücüne sahip geçici yönetim organından söz ederken bunun Esed’in ve rejimin sembol isimlerinin ayrılmasını zorunlu kıldığını belirttik. Suriye’yi vuran hastalığın Esed olduğu açıktır. Suriye ancak Esed’in ve rejimin sembol isimlerinin gitmesiyle iyileşebilir” dedi.

AA muhabirinin "Suriye rejiminin Rusya'nın yardımıyla Halep'i geri almak için operasyon yürütüyor. Bunu ateşkes ihlali olarak görüyor musunuz, sizi endişelendiriyor mu?" sorusuna el-Zoubi, "Rejim görüşmelerin bu turundan önce saldırılarını artırdı. Bu da siyasi çözüm bulma niyeti taşımadığını gösteriyor. Biz de Suriye’de bunun olmasını bekliyorduk" şeklinde yanıt verdi.

De Mistura'nın Rusya ve İran ziyaretleriyle ilgili olumsuz izlenimlerinin neye dayandığı sorusuna da el-Zoubi, "De Mistura Suriye rejimi yanlısı iki başkenti ziyaret etti. Bildiğiniz gibi Moskova rejimin ayrılması ve geçici yönetim organı ile yetkileri konusunda ciddi değil. Bunlar bizim üzerinde ısrar ettiğimiz iki kilit talebimiz" yanıtını verdi.

El-Zoubi, Suriye'de Esed rejimince gerçekleştirilen seçimlerle ilgili soru üzerine de "Seçimler konusunda tutumumuz net. Bu, dikkate değmeyecek bir komedi. Gerçek seçim, geçici yönetim organı tarafından yapılacak olandır ve buna bütün Suriyeliler katılacaktır" diye konuştu.

"Rejime, Suriye'deki devrimin başlangıcından beri bazı ülkelerden silah aktığını biliyoruz. Başlıcaları da Rusya ve İran'dır. Rusya 1985'ten beri rejime silah satmıyordu, 2011'de yeniden başladı" diyen el-Zoubi, "Biz Suriyeliler de kendimizi savunma hakkına sahibiz. İşte bu nedenle biz tam yetkili geçici yönetim organına giden siyasi geçiş sürecinin ülkeyi yıkımdan koruyacağını söylüyoruz" görüşünü dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :