Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

MYK Sözcüsü Mahus:- "Cenevre'ye oturmaya gelmedik"- "MYK, muhalefetin yasal temsilcisidir. Komisyon dışında başka bir tarafı kabul etmiyoruz"

CENEVRE (AA) - MUHAMMED YUSUF - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK) Sözcüsü Munzir Mahus, "Cenevre'ye oturmaya gelmedik" dedi.

Mahus AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevre'deki görüşmelerle ilgili olarak "Cenevre'ye oturmaya gelmedik. Rabbimizin rejimi doğru yola ulaştırmasını bekliyoruz. Zira rejim kendi başına doğru yolu bulamayacak" diye konuştu.

Mahus, "Biraz kötümser, biraz iyimser, karmaşık duygular içerisindeyiz. Terazide kim ağır basacak bilmiyorum. Birkaç gün sabredip göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Anne Patterson'un da Cenevre'ye gelen isimler arasında olduğuna dikkati çeken Mahus, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Cenevre'de müzakere ve anlaşmak için aynı amaçla gelebilir. Vaatler aldık ve bu vaatlerin yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

Mahus, muhalefetin başarısız olması durumunda devreye girecek bir B planının olup olmadığına ilişkin şunları kaydetti:

"Uluslararası topluma rejimin ciddiyetsizliğini göstermek için bazı alternatif planlarımız var. Suriye krizine müdahil olanlar başta olmak üzere uluslararası toplumun başka seçeneklerin denenmesinin kaçınılmaz olduğunu anlamasını istiyoruz."

- "MYK dışında başkasını kabul etmiyoruz"

Rejimle müzakere edebilecekleri ve çözüme ulaşacakları konusunda iyimser olmadığını belirten Mahus, "Ancak müzakerelere ve siyasi süreci istememekle suçlanmamak için bu deneyimi yaşayacağız" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, "Muhalifler BM çatısı altında görüşmelere katılmayı kabul etmezlerse, başlatılan sürecin anlamsız olacağı ve görüşmelerin bittiğini açıklayacağı" yönündeki sözlerine dair Mahus, "Biz müzakerelere katılmazsak görüşmeler biter. Uluslararası toplum yalnızca rejim ile müzakereyi kabul etmez. Söz konusu burada, iki taraftan biri muhalefetin yasal temsilcisi ile rejimin temsilcileri var. Bunlar olmazsa müzakere de olmaz" ifadelerini kullandı.

Görüşmelere muhaliflerin temsilcisi olarak MYK'dan başkalarının katılması ihtimaline dair Mahus, "Durum sabittir. MYK, bir girişimin değil uluslararası bir kararın neticesidir. Bugünkü muhalefet, BM başta olmak üzere 17 ülkenin girişimi ve BM'nin 2254 sayılı kararının neticesinde oluştu. MYK, muhalefetin yasal temsilcisidir. Komisyon dışında başka bir tarafı kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :