Çeltik çiftçisinin su mesaisi başladı

Çeltik çiftçisinin su mesaisi başladı

Çeltik üretiminin önemli merkezlerinden Edirne’de çeltik tavalarına su verilmeye başlandı- Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz:- "Pirinç meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alacak"

EDİRNE (AA) - Çeltik üretiminin önemli merkezlerinden Edirne’de çeltik tavalarına su verilmeye başlandı.

Çeltiğin fide gelişimi için tavalara su veren çiftçi, çeltik üretiminde zorlu mesaisine devam ediyor. Çiftçiler çeltik arazilerinin kenarına kurduğu pompalarla kuyulardan çektikleri suyu tavalara veriyor.

Bu arada, tavalara su salınım işlemini sürdüren çeltik üreticisi, sonbahardaki hasada kadar en iyi verimi almak için uğraş vermeyi sürdürecek.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de 550 bin dönüm tarım arazisinde çeltik ekimi gerçekleştiğini söyledi. Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne'de çiftçilerin gübreleme işleminin ardından tavalara su verdiğini anlatan Yorulmaz, "Çiftçilerimiz bu yıl tarlasında umutla çalışıyor. Bol su içinde yetişen çeltik için su tutacak tava adı verilen öbekleri yapan üretici, serpme usulüyle tohumu toprakla buluşturdu. Hasada kadar gübreleme, yabancı otla mücadele ve tavalara su verme gibi işlemler gerçekleşiyor. Pirinç meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alacak." diye konuştu.

Yorulmaz, çiftçilerin güneş altında alın teri dökerek emek harcadığını kaydetti.

- Çeltik hasadına yaklaşık 3 ay kaldı

Merkeze bağlı Tayakadın köyü çiftçilerinden Nusret Kulaksız ise çeltik tavalarını suyla buluşturmak için hazırlık dönemi geçirdiklerini söyledi. Fide gelişimi ve çimlenme için tarlaya su verdiklerini ifade eden Kulaksız, "Gübrelediğimiz tarlalarımız şu anda sulanma aşamasında. Çeltik hasadına yaklaşık 3 ay var. Çiftçi pirinç üretiminde tohum, gübre, ilaç, su ve düzenleme işlemleriyle uğraşıyor. Tavalarımızda bazen 2-3 defa ilaçlama yapabiliyoruz. Pirinç sofralara gelene kadar çeşitli süreçlerden geçiyor." şeklinde konuştu.

Kulaksız, fiyatlar açıklanırken yetkililerin üreticiyi gözetmesi gerektiğini kaydetti.

Ali Demir adlı çiftçi ise tarlasına büyük umutlarla çeltik ektiğini belirtti. Tavalara verdikleri suyun fideleri geliştireceğini anlatan Demir, "Fide gelişimi sırasında herhangi bir devredeki su kesilmesi, yabancı otların çimlenmesini teşvik eder ve yeni yabancı otların ortaya çıkmasına sebep olur. Fide boyu su yüksekliğinden etkilenir. Hasada kadar tavalara verdiğimiz suya ayarlama yapıyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :