Çavuşoğlu-Silva ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Silva ortak basın toplantısı

Portekiz Dışişleri Bakanı Silva:- "Türkiye'nin (AB'ye) katılımını destekliyoruz. Şu anda yürütülen müzakerelerin devam etmesi gerekiyor. Daha sonra da Kopenhag kriterlerine göre sağlanan ilerlemenin değerlendirilmesi gerekiyor"- "Terörle mücadele konusund

ANKARA (AA) - Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, "Türkiye'nin (AB'ye) katılımını destekliyoruz. Şu anda yürütülen müzakerelerin devam etmesi gerekiyor. Daha sonra da Kopenhag kriterlerine göre sağlanan ilerlemenin değerlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Silva, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Resmi ziyaret kapsamında Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Silva, bu ziyaretin oldukça kapsamlı olduğunu vurguladı.

Portekizli Bakan Silva, dün çok sayıda Türk ve Portekizli yatırımcıyla bir araya geldiğini hatırlatarak, ekonomik ilişkilerin iş birliğinin derinleştirilmesinde çok önemli yere sahip olduğunun altını çizdi.

Ankara Üniversitesi'nde Portekizce bölümünün açılışına tanıklık ettiğini söyleyen Silva, burada yapılan görüşmelerde, Portekiz'de de Türkçe eğitimi verilmesi konusunun gündeme geldiğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Silva, "Gelecekte birlikte çalışarak umuyorum ki Türkiye'de ilk ve ortaokul düzeyinde de Portekizce öğretimini gerçekleştirebileceğiz." dedi.

Türkiye'nin, Portekizce konuşan ülkeler topluluğunda gözlemci olmasından büyük onur ve mutluluk duyduklarını dile getiren Silva, iki ülkenin aynı zamanda çok yakın müttefik olduğunun altını çizdi.

- "Türkiye, bu bölgenin istikrarında kilit aktördür"

Silva, Türkiye ve Portekiz'in NATO üyesi iki ülke olduğunu anımsatarak, "Bizim için şu çok açık. NATO, ortak savunmamız için önemli bir çerçevedir ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri olarak da her zaman AB ile NATO arasında çok daha yakın bir iş birliği olması gerektiğini savunduk." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Silva, "Türkiye'nin (AB'ye) katılımını destekliyoruz. Şu anda yürütülen müzakerelerin devam etmesi gerekiyor. Daha sonra da Kopenhag kriterlerine göre sağlanan ilerlemenin değerlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Silva, "AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin her zaman kazan kazan oyunu olması gerekiyor. Bu, öyle bir süreç olmalı ki hem AB hem de Türkiye bundan avantaj ve fayda sağlayabilsin." dedi.

Mersin'de dün meydana gelen terör saldırısı karşısında daima Türkiye'nin yanında olduklarını dile getiren Silva, şunları söyledi:

"Terörle mücadele konusunda her zaman Türkiye'nin yanındayız. Türkiye, bu bölgenin istikrarında kilit aktördür. Bunun yanı sıra Türkiye, radikalleşme, şiddet içeren aşırıcılık ve terör ile mücadelede de çok önemli bir yere sahiptir."

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Silva, Türkiye'nin demokratik kurumlarına karşı yapılan bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Çok şükür ki bu darbe girişimi başarısız oldu." diye konuştu.

Futbol da dahil olmak üzere diğer tüm alanlarda ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Silva, "Türkiye'yi tebrik etmem gerekiyor. Beşiktaş şu anda benim memleketimin futbol klübünün de bulunduğu grupta lider konumunda." ifadesini kullandı.

Silva, ülkesinin futbolun yanı sıra barış ve güvenlik konularında da dünyada ön sıralarda olduğunu kaydederek, bu durumun, Türk yatırımcıları Portekiz'e çekebilme açısından büyük avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :