Çavuşoğlu-Mikser ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Mikser ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2): - "Avrupa Birliği ülkelerinin de artık Kıbrıs sorununun arkasına sığınmaması gerekiyor. 2004 yılında referandumdan sonra AB sözünü tutmadı. Şimdi KKTC üzerindeki ambargo ve kısıtlamaların bir an önce kalkması lazım. Bu bir

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de artık Kıbrıs sorununun arkasına sığınmaması gerekiyor. 2004 yılında referandumdan sonra AB sözünü tutmadı. Şimdi KKTC üzerindeki ambargo ve kısıtlamaların bir an önce kalkması lazım. Bu bir kere insani değil. Bu çağda bir tarafı haketmediği şekilde üye yapıyorsunuz, diğer tarafı baskı altında tutuyorsunuz. İnsani olmayan yaptırımlar uyguluyorsunuz. Bu doğru bir şey değil." dedi.

Bakan Çavuşoğlu ve Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konut'taki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığını kaydederek, Mikser'i ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Estonya'nın 1 Temmuz itibarıyla AB Dönem Başkanlığını devralması dolayısıyla Mikser'i tebrik eden Çavuşoğlu, Estonya'nın dönem başkanlığını yürüteceği 6 aylık süreçte çok yoğun ve faal bir dönem geçireceğini belirtti.

Türkiye ve AB ilişkilerinin son bir yıldır kolay bir süreçten geçmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmelerin ilişkilerde yeni sayfa açılmasına vesile olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ilerleyen dönemde AB ile ilişkileri daha ileri götürme gayretinde olduğuna işaret ederek, bu çabanın samimi şekilde karşılıklı olması gerektiğini vurguladı.

İsviçre'de düzenlenen ve başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs Konferansı'na da değinen Çavuşoğlu, "Kıbrıs sorunu her zaman önümüzde bir engeldi. Fakat Crans-Montana'da Kıbrıs sorununun çözümünü kimin istediği, kimin istemediği net bir şekilde ortaya çıktı. BM Genel Sekreteri de AB de bunu net bir şekilde gördü." diye konuştu.

Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AB ülkelerinin de artık Kıbrıs sorununun arkasına sığınmaması gerekiyor. 2004 yılında referandumdan sonra AB sözünü tutmadı. Şimdi KKTC üzerindeki ambargo ve kısıtlamaların bir an önce kalkması lazım. Bu bir kere insani değil. Bu çağda bir tarafı haketmediği şekilde üye yapıyorsunuz, diğer tarafı baskı altında tutuyorsunuz. İnsani olmayan yaptırımlar uyguluyorsunuz. Bu doğru bir şey değil ama önümüzdeki süreçte biz sadece Kıbrıs konusu değil, diğer konularda da AB ile ilişkilerimizi sürdürmek isteriz. Burada da AB'den samimiyet bekliyoruz."

Estonya'nın başından bu yana Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini desteklediğini ve daima yapıcı eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Estonya'nın birçok platformda Türkiye'nin Avrupa için önemine vurgu yaptığını bildirdi.

Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine de değinerek, Estonya'nın darbe girişiminden sonra Türkiye'ye en güçlü destek veren ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Katar krizinin çözümüne ilişkin Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu ziyaretin amacının krizin çözümüne katkı sağlamak olduğunu ifade ederek, "Umarım Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bölgeye yapacağı ziyaret bu krizin çözülmesine vesile olur." dedi.

(Bitti)







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :