Çavuşoğlu-Mammadyarov-Zalkaliani ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Mammadyarov-Zalkaliani ortak basın toplantısı

Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani:- "(Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan) 3 ülkenin de katılımıyla çok önemli projeler gerçekleştiriliyor. Görüşmemizde bu projeleri ele alarak, daha da fazla somut projenin gerçekleştirileceğine yönelik önemli kararlar

İSTANBUL (AA) - Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan iş birliğine yönelik "3 ülkenin de katılımıyla çok önemli projeler gerçekleştiriliyor. Görüşmemizde bu projeleri ele alarak, daha da fazla somut projenin gerçekleştirileceğine yönelik önemli kararlar aldık. Turizm ve milletlerarası ilişkilerin pekiştirileceğine dair konuları ele aldık. İş birliğimizin daha da artacağını temenni ediyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Zalkaliani, iki ülke arasında sadece hükümet düzeyinde değil milletler düzeyinde de iyi ilişkiler bulunduğunun altını çizerek, bu dostluğun daha da pekiştirilmesi temennisinde bulundu.

Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında çok önemli stratejik, jeopolitik ve bölgesel projeler üzerinde çalışıldığını belirten Zalkaliani, "3 ülkenin de katılımıyla çok önemli projeler gerçekleştiriliyor. Görüşmemizde bu projeleri ele alarak, daha da fazla somut projenin gerçekleştirileceğine yönelik önemli kararlar aldık. Turizm ve milletlerarası ilişkilerin pekiştirileceğine dair konuları ele aldık. Gelecekte gerçekleştireceğimiz önemli perspektifleri değerlendirdik. İş birliğimizin daha da artacağını temenni ediyoruz." diye konuştu.

- "Gürcistan ve Türkiye'nin ulaştırma koridorunda olması iş birliği için önemli"

Güncelliğini koruyan önemli bölgesel konular üzerinde durulduğunu vurgulayan Zalkaliani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki önemli projeler, toprak bütünlüğü, ülkelerin geleceği gibi önemli konular değerlendirildi. Bugün İstanbul Bildirgesi imzalanmıştır. 2017-2019 yılları Sektörel İş Birliği Eylem Planı'nın üzerinde duruldu. Her ülke için mekanizmanın başarılı bir şekilde işlemesini sağlayacak önemli konuları değerlendirdik. Fikir alışverişinde bulunduk. Gürcistan ve Türkiye'nin ulaştırma koridoru üzerinde olması Avrupa kıtasına ulaşılması konusunda iş birliğimiz fevkalade önem arz etmektedir."

Davit Zalkaliani, haziranda Tiflis'te İpek Yolu toplantısı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Tiflis Forumu" diye adlandırılan bu projenin hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ve bunun bölgesel istikrar, barış ve refah için büyük bir olanak sağlayacağını dile getirdi.

Gürcistan ve bölgenin karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditleri konusunda 3 ülkenin iş birliğinin sorulması üzerine Zalkaliani, "Gürcistan hükümeti tarafından bu anlamda çok önemli yeni barışçıl inisiyatifler de bulunuyor. Bu barışçıl inisiyatiflerin partnerlerimiz tarafından desteklenmesi bizim için fevkalade önem arz etmekte. Bu yönde Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan'ın desteklerinin devam edeceğini temenni ederiz." değerlendirmesini yaptı.

Zalkaliani, göçmeler ve mültecilerin kendi evlerine dönebilmeleri adına çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

- "Enerji projelerinin devam edeceğine inanıyoruz"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Cumhuriyetin 95. yıl dönümünü tebrik ederek, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılış töreninde de bulunacaklarını bildirdi.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan dışişleri bakanları toplantılarının her buluşmasında iş birliğinin artığını dile getiren Memmedyarov, geçen yıl Bakü'de ortak bildiri ile "2017-2019 Üçlü Sektörel İşbirliği Eylem Planı"nın imzalandığını hatırlattı.

Memmedyarov, eylem planındaki enerji, ulaştırma ve transit koridorların konusundaki iş birlikleri ve projelerin hızlıca uygulandığını gördüklerini söyledi.

Uluslararası platformlarda Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği desteğe teşekkür eden Memmedyarov, soruları yanıtlarken TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın çalışmalarına işaret ederek, "Bu ay İzmir'de Star Rafineri açıldı. Azerbaycan'ın Türkiye'ye doğrudan yatırımı 15 milyar dolar civarında. Bu enerji projelerinin devam edeceğini ve Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'a yararlı olacağına inanıyoruz. TAP'ın 2020'de tamamlanacağını umut ediyoruz." dedi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :