Çavuşoğlu-Boubeya ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Boubeya ortak basın toplantısı

Gabon Dışişleri Bakanı Boubeya:- "Gabon'da FETÖ'ye ait olduğunu bildiğimiz okulları öğrenir öğrenmez kapattık. Bunların, bu teröristlere ait olduğunu bilmiyorduk. Çocukların, gençlerin bilinci üzerinde etki etmek isteyen bu teröristlerin suçları büyüktür"

ANKARA (AA) - Gabon Dışişleri Bakanı Pacome Moubelet Boubeya, "Gabon'da FETÖ'ye (Fetullahçı Terör Örgütü) ait olduğunu bildiğimiz okulları öğrenir öğrenmez kapattık. Bunların bu teröristlere ait olduğunu bilmiyorduk. Bu çocukların, gençlerin bilinci üzerinde etki etmek isteyen bu teröristlerin suçları büyüktür." dedi.

Boubeya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Boubeya, Türkiye'ye gerçekleştirmiş olduğu ziyareti, iki ülke cumhurbaşkanının iradelerinin bir ürünü olarak niteledi.

Türkiye ve Gabon arasındaki ikili ilişkilerin sade bir iş birliğinden ibaret olmadığına dikkati çeken Boubeya, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece dinamik ve kardeşliğe dayalı olduğunu vurguladı.

Boubeya, 15 Temmuz başarısız darbe girişimine değinerek, "Gabon en sert şekilde bu olayları kınamıştır ve her zaman söylediğimiz gibi terör saldırıları kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Boubeya, "Hasar gören meclis binasını gördüğüm zaman gerçekten çok sarsıldım. Teröristlerin, halkın iradesini temsil eden bu binaya vermek istedikleri zarar gerçekten kabul edilemez." diye konuştu.

Konuk Bakan, "Gabon'da FETÖ'ye ait olduğunu bildiğimiz okulları öğrenir öğrenmez kapattık. Bunların, bu teröristlere ait olduğunu bilmiyorduk. Çocukların, gençlerin bilinci üzerinde etki etmek isteyen bu teröristlerin suçları büyüktür." şeklinde konuştu.

Gabon'un Türkiye'de yaşanan terör olaylarını kınayan ilk ülkelerden biri olduğuna işaret eden Boubeya, Türkiye'nin de Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba'nın ikinci kez seçilmesini tebrik eden ülkeler arasında olduğunu anımsattı.

İki ülke arasında mükemmel seviyede devam eden siyasi ilişkilerin, ekonomik ilişkiler düzeyinde de güçlendirilmesi sorumluluğunun, kendisi ve Bakan Çavuşoğlu'nda olduğuna vurgu yapan Boubeya, bu ekonomik kalkınma için Gabon'da daha çok Türk şirketinin yatırım yapmasını istediklerini belirtti.

Gabon Dışişleri Bakanı Boubeya, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerçek bir ortaklık ve kazan-kazan politikası çerçevesinde olduğunu anlatarak, "Türkiye'nin deneyiminden hiçbir kompleks duymadan Gabon olarak istifade etmeliyiz. Bunu da büyük bir içtenlikle söylüyorum çünkü biraz önce Sayın Bakanın (Çavuşoğlu) da ifade ettiği gibi Türkiye'nin özellikle de diplomatik arşivler konusunda dünyaya örnek teşkil edecek bir sistemi var. O yüzden, bundan mümkün oldukça avantaj sağlayabilmeliyiz diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Boubeya, Türkiye ve Gabon ilişkilerinin ana gündem maddeleri ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğiyle ilgili yöneltilen soruya ilişkin, şunları söyledi:

"Türkiye, dünyada ekonomik kalkınma konusunda örnek teşkil eden bir ülkedir. Dolayısıyla bizim gibi kalkınmakta olan ülkelerin görevi de Türkiye gibi neredeyse kalkınmasını tamamlamış ülkelerin izinden gitmektir. Gündemin ana maddelerine gelecek olursak, her iki tarafın da daha önce söylemiş olduğu gibi ikili siyasi ilişkilerin güçlendirilmesi, ekonomik konularda Türkiye ve Afrika arasında buluşmalar ve bu buluşmalar vesilesiyle ekonomik anlamda somut kalkınma projelerinin ele alınması, kültürel ilişkilerin pekiştirilmesi ve halkların birbirini daha iyi tanıması. Bir Gabonlunun Türkiye'de kendini evinde gibi hissetmesi, bir Türkün Gabon'da kendini evinde gibi hissetmesi. Buna bir örnek olarak üniversiteler arası değişim programlarını verebiliriz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :