Çavuşoğlu-Abdrahmanov ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Abdrahmanov ortak basın toplantısı

Kazakistan Dışişleri Bakanı Abdrahmanov:- "Bütün dünya biliyor ki Türkiye, Astana sürecinde çok ciddi rol oynayan ülkelerdendir"- "Biz bu süreçte, Astana sürecini, Cenevre süreciyle paralel görüyoruz ve BM'nin de desteğiyle siyasi sürecin devam ettirilece

ANKARA (AA) - Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Suriye'deki savaş ve çatışmaların durdurulması noktasında Astana sürecinin önemine dikkati çekerek "Bütün dünya biliyor ki Türkiye, Astana sürecinde çok ciddi rol oynayan ülkelerdendir." dedi.

Abdrahmanov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Resmi Konutu'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Çavuşoğlu ile çok kıymetli bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirerek görüşmede, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaretin yanı sıra uluslararası konuların ele alındığını anlattı.

Nazarbayev'in bu yıl Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaretin önemine dikkati çeken Abdrahmanov, iki ülke cumhurbaşkanının, görüşmelerde gündemdeki önemli konuları ele alacağını belirtti.

Ziyaret kapsamında iki ülke delegasyonlarının askeri, kültürel, insani, ticari ve yatırım konularının ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdiğini söyleyen Abdrahmanov, bu konuların yanı sıra uluslararası siyasetle ilgili önemli meselelerin gündeme geldiğini kaydetti.

Görüşmeler esnasında yük taşımacılığı konusunda uluslararası meselelerin de ele alındığı belirten Abdrahmanov, yatırım konusunda da Kazakistan'da projelere ilişkin fikir alışverişinde bulunulduklarını söyledi.

Abdrahmanov, Yeni Sinerji-Ortak Ekonomi Programı'na ilişkin çalışmaların da görüşmelerde gündeme geldiğini belirterek bu konunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretinde ele alınanların başında geldiğine işaret etti.

Konuk Bakan, "Kardeşliğimiz, stratejik ortaklığımız ve bununla ilgili bütün kaidelerimiz, niyetimiz ortak. Bizler, her türlü meseleyi çözüme ulaştırma noktasında, hem çalışmalarımız hem de ortaya koyduğumuz sinerjiyle gerçekleştirmekten gurur duyacağımızı belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Ülkesinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçici üyesi olduğunu hatırlatan Abdrahmanov, Türkiye'ye Kazakistan'a verdiği destekten ötürü teşekkürlerini dile getirdi.

- "Türkiye, Astana sürecinde çok ciddi rol oynayan ülkelerden"

Abdrahmanov, konuşmasında Astana sürecine de değinerek "Bütün dünya biliyor ki Türkiye, Astana sürecinde çok ciddi rol oynayan ülkelerdendir." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de savaş ve çatışmaların, dökülen kanların durdurulması noktasında en önemli süreçlerden biri olması sebebiyle Astana sürecine önem verdiklerini vurgulayan Abdrahmanov, "Bizler, Astana'da 8 tur boyunca Suriye’de istikrarın sağlanması noktasında kesinleşmiş mekanizmalar oluşturduk." dedi.

Görüşmelerde dört çatışmasızlık bölgesinin oluşturulmasının önemine dikkati çeken Abdrahmanov, bu konularda Türkiye'nin rolü ve desteğinin çok büyük olduğunu vurguladı.

Abdrahmanov, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suriye'deki durumun eski haline getirilmesi, Suriye'nin eski yaşantısına dönmesi Astana projesi ve sürecinde devamlılığın sağlanması, uluslararası desteğin mümkün olmasıyla gerçekleşebilir. Biz, bu süreçte, Astana sürecini, Cenevre süreciyle paralel görüyoruz ve Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle siyasi sürecin devam ettirileceğini öngörüyoruz."

Abdrahmanov, BM'nin desteğiyle Cenevre'deki süreç de göz önünde bulundurularak Astana sürecinin başarılı olacağına inandığını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :