Çatışmalarda çocuk hakları ihlalleri

Çatışmalarda çocuk hakları ihlalleri

Sivil Toplum Kuruluşu "Watchlist", BM Genel Sekreteri'nden çocuk haklarını ihlal eden ülke ve gruplar raporuna İsrail ile Yemen'deki Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu eklemesini talep etti- Kuruluş, bölücü terör örgütü PKK'nın da çocukları zorla si

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Sivil Toplum Kuruluşu "Watchlist", BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden ülke ve gruplar 2017 raporuna İsrail ordusu ile Yemen'de operasyon yapan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu da eklemesini istedi.

BM Genel Sekreteri her yıl çatışma bölgelerinde çocuk haklarını ihlal eden ülke ve gruplara ilişkin rapor hazırlayarak BM Güvenlik Konseyine sunuyor.

Bu raporların ekinde çocukları zorla silah altına alan ya da ayrım gözetmeden saldırarak çocukların ölmesine ya da sakat kalmasına neden olan ülke ve silahlı gruplar listeleniyor.

Bu yılki rapor öncesi bu konuda çalışmalar yürüten uluslararası sivil toplum kuruluşu "Watchlist" BM'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan kuruluş temsilcisi Dragica Mikavica, önceki Genel Sekreter Ban Ki-mun'un son iki yılda çeşitli baskılar nedeniyle önce İsrail'i ardından da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu söz konusu listeye alamadığını ya da son anda çıkardığını söyledi.

Yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e çağrı yapan Mikavica, İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria'da Filistinli çocukları öldürdüğünün BM raporlarıyla tespit edildiğini, Yemen'de de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarında çok sayıda siville beraber çocukların da hayatını kaybettiğini belirterek bu ülkelerin BM'nin "utanç listesine" alınmasını istediklerini kaydetti.

- "PKK soruşturulsun"

Bu yılki listeye toplam 10 yeni ülke ve grubun eklenmesi talebinde bulunan Mikavica, bazı ülke ve grupların da çocuk haklarını ihlal ettikleri yönünde raporlar olduğuna dikkati çekerek bunların da listeye eklenmesi için BM'nin daha fazla soruşturma yapması gerektiğini vurguladı.

Bu gruplar arasında bölücü terör örgütü PKK'yı da sayan Mikavica, BM'nin 2016 raporunda PKK'nın ve Irak'ta faaliyet gösteren bazı silahlı Kürt örgütlerin çocukları savaştırdığına ilişkin bulgular olduğunu hatırlatarak bunların da "utanç listesine" alınması için soruşturma açılmasını istedi.

Eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2016 yılı listesine Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu eklemiş, Suudi Arabistan'ın yoğun baskısı ve bu ülkeden Filistinli mültecilere giden yardımın kesilmesi tehlikesi ortaya çıkınca "yeniden değerlendirmek" üzere koalisyonu listeden çıkarmıştı.

2015'teki listenin taslağında da 2014'teki Gazze operasyonu nedeniyle İsrail'e yer verilmiş ancak ABD ve İsrail'den gelen yoğun baskılar üzerine yayımlanan raporda, İsrail ordusunun listeden çıkarıldığı görülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :