Çatışmalar nedeniyle 17 Dünya Mirası tehlikede

Çatışmalar nedeniyle 17 Dünya Mirası tehlikede

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), çatışmalar dolayısıyla Dünya Mirası Listesindeki 82...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), çatışmalar dolayısıyla Dünya Mirası Listesindeki 82 sit alanından 17'sinin "tehlike" altında olduğu konusunda uyardı.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) bir toplantısında yaptığı açıklamada, Irak genelinde 100'den fazla kültürel alanın zarar gördüğünü söyledi.

Suriye'de, dünyanın en eski şehirlerinden Halep ve Palmira'nın da aralarında bulunduğu 6 Dünya Mirası sit alanının, çatışmalar sırasında "ciddi şekilde etkilendiğini" belirten Azoulay, teröristler tarafından kültürel mirasın yıkımına ve kaçakçılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Azoulay, Konseyin, mart ayında, kültürel mirasın kanunsuz yıkımını kınayan ve kültürel mirasa yönelik saldırıların savaş suçu sayılabileceği konusunda terör örgütlerini uyaran bir kararı onaylamış olmasından övgüyle bahsetti.

Alınan önlemlerin kapsamını genişleten kararı, "önemli bir atılım" olarak nitelendiren Azoulay, bunun, yalnızca çatışmalara tepki vermede değil, aynı zamanda aşırıcılığı önleme ve aşırıcılıkla mücadelede kültürün oynadığı önemli role de vurgu yaptığını kaydetti.

Tüm ülkeleri söz konusu kararı uygulamaya, kaçakçılık yollarıyla ilgili veri toplama ve bilgi paylaşımını iyileştirmeye ve daha iyi hasar değerlendirmesi yapmaya çağıran Azoulay, UNESCO'nun son aylarda Palmira, Nimrud, Asur ve son olarak Musul'a acil koruma tedbirlerini belirlemek için hızlı değerlendirme heyeti gönderdiğini bildirdi.

BM Terörle Mücadele Ofisi Başkanı Vladimir Voronkov da Dünya Mirası Listesinde yer alan sit alanlarına yönelik terör saldırılarını, "ortak tarihsel kökenlerimize ve kültürel çeşitliliğe bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Kültürel nesnelerin yağmalanmasının ve yasa dışı ticaretinin, terörün ve suç şebekelerinin finanse edilmesine yol açtığını ifade eden Voronkov, kaçakçılıkla mücadele için araştırmalara ve sınır ötesi iş

birliğine daha fazla odaklanılması çağrısında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :