Çatı üstü GES'ler için mahsuplaşma talebi

Çatı üstü GES'ler için mahsuplaşma talebi

Solarbaba Kurucusu Uğurel:- "Vatandaşlar çatı üstü güneş enerjisi santrallerinden üretilen elektriğin tüketilmeyen kısmını sisteme veremiyor. Biz, bu üretilen elektriğin faturada dağıtım şirketleriyle mahsuplaşılmasını istiyoruz"- "Fazladan üretilen elekt

ANKARA (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Güneş enerjisi platformu Solarbaba'nın Kurucusu Ateş Uğurel, çatı üstü mini güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulu olduğu evlerde yıl boyunca elektrik üretiminin devam ettiğini belirterek, tüketimin olmadığı dönemlerde üretilen elektriğin bölgedeki dağıtım şirketine verilerek elektrik faturalarında bir mahsuplaşma modelinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Uğurel, Türkiye'de güneş enerjisi sektörünün gelişimi ve çatılardaki mini GES kurulumuna ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dünya genelinde birçok ülkede çatı üstü mini GES'lerin oranının giderek arttığını dile getiren Uğurel, şebeke erişimine uzak yerlerde de fosil yakıtla elektrik üreten jeneratörler yerine güneş panellerinin kullanılmaya başlandığını söyledi.

Uğurel, çatılarında mini GES bulunan vatandaşların yaz mevsiminde yayla evleri ve yazlıklarında sadece iki ay elektrik tükettiklerini ve yılın kalan 10 aylık döneminde bu elektriğin sisteme verilemediğini aktardı.

Türkiye'de henüz çatı üstü GES'lerden üretilen elektriğin kimin tarafından alanabileceğine ilişkin bir mevzuatın bulunmadığına işaret eden Uğurel, şöyle konuştu:

"Vatandaşlar çatı üstü güneş enerjisi santrallerinden üretilen elektriğin tüketilmeyen kısmını sisteme veremiyor. Biz, bu üretilen elektriğin faturada dağıtım şirketleriyle mahsuplaşılmasını istiyoruz. Yıllık mahsuplaşma talep ediyoruz. Bu, çift yönlü sayaçlarla çözülebilecek kadar basit bir konu. Böylece kimse Ankara'ya gelmek zorunda kalmaz. Güneş enerjisi sektör ve dernekleri ile Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) bu konu için bir masada buluşmalı. Fazladan üretilen elektriğin satışı ya da mahsuplaşmasıyla ilgili bir mevzuat yok. Vatandaş ancak kendisi kullanıyor. Ne satabiliyor ne de şebekeye verebiliyor. Türkiye'de en az bin evin çatısında mini GES var. Bu sistemin yeni bir eve doğalgaz kombisi bağlanması kadar kolay olmasını istiyoruz."

- "Güneş panelinden çatı yapılabilir"

Uğurel, bir evin ortalama yıllık elektrik tüketimini karşılaması için yaklaşık iki kilovatlık güneş panelinin yeterli olduğunu belirterek, "Bunun tüketicilere maliyeti yaklaşık 2 bin 500 dolar ve amortisman süresi 8 yıl. Ayrıca çatılardaki mini GES'lerin kullanım ömrü yaklaşık 30 yıl." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de minimum 10 bin megavat çatı üstü GES potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Uğurel, "Türkiye'nin güneşte kurulu gücü 2 bin megavat ve büyük çoğunluğu arazide kurulmuş. Buralarda 20 bin kişi çalışıyor ve megavat başına 10 kişi istihdam edilmiş. Çatı üstü GES'lerin artışıyla bu istihdam yüzde 50 artarak megavat başına 15 kişi olacak. Bir tane büyük sektör paydaşı olacağına yerel ekonomisi olan yüzlerce küçük oyuncu olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uğurel, Türkiye'de inşaat sektörünün çok geliştiğini ifade ederek, çatı üzerine güneş paneli monte etmek yerine, güneş panelleri bir çatı malzemesine dönüştürülerek bu panellerden çatı yapılabileceğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :