Casus krizi

  Britanya ile Rusya arasında çift taraflı ajanlık yaptıkları belirtilen Sergey Skripal ve kızı Yulia, mart ayının ilk günlerinde bir bankta baygın halde bulunup komaya girmişti. Hayati tehlikeleri süren baba-kızın Rus yapımı ‘Novichok’ adlı bir sinir gazına maruz kaldıkları tespit edilmişti. Moskova’yı sorumlu tutan Britanya hükümeti, 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almış, Rusya aynı şekilde karşılık vermişti.

   Britanya zehirleme vakasından Moskova’yı sorumlu tutarken, Avrupa Birliği liderleri de suçlamanın ‘muhtemelen doğru olduğunu’ söylemişti.

   20’den fazla ülke 100 civarı Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı. 60 diplomatın sınır dışı edildiği ABD’de, Seattle eyaletindeki Rus konsolosluğu da kapatılmıştı. NATO, bünyesindeki yedi Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etmişti.

   Rusya ABD’yi, Rus diplomatların sınır dışı edilmesi için ülkelere şantaj yapmakla suçlamıştı. Rusya zehirleme suçlamalarını da reddediyor.

   Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, Rusya’daki ABD misyonlarında görev yapmakta olan 60 Amerikalı diplomatın sınır dışı edileceğini ve ABD’nin St. Petersburg Başkonsolosluğu nun kapatılacağını açıkladı.

   Rusya’nın bu kararı, ABD’nin Rusya’nın Seattle Başkonsolosluğu’nu kapatma ve 60 Rus diplomatın sınır dış edilme kararının ardından misilleme olarak geldi.

   16. ile 18. Yüzyıl arasında, bölgemizde Osmanlı, Rusya ve Avrupa Bloku  vardı. Bu üç blok arasında tarihte onlarca savaş yaşandı. Bloklar arasında ittifaklarda çok oldu. En çokta diğer iki blok Osmanlıya karşı ittifaklar oluşturmuştu.

   Düşmanımın düşmanı benim dostum tezinden hareketle, tamamen karşılıklı menfaate dayanan ittifaklar kurulmuştu. Rusya-İngiltere ittifakı Fransa’ya, Rusya-Fransa ittifakı İngiltere’ye karşı yapıldı. Napolyon zamanında, Fransa’nın Mısır’ı işgalinde Fransa karşısında Osmanlı-Rusya-İngiltere ittifakı yaşandı.

   16. ve 17. Yüzyılları arası Avrupa ülkeleri  arasında yüzyıl savaşlar, otuzyıl,  yediyıl savaşlar ve meshep  yaşandı.  Kendi arasında yaşanan savaşlar arasından Avrupa ülkeleri doğdu. Bu doğuş kendi aralarında yaşanan ittifak savaşlarından oldu. Batı- Avrupa kendi aralarında savaşa savaşa Haçlı ittifakını kendilerini bir arada tutan  ‘maya’ haline getirdiler.

   Batı, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra , Türkiye’ye, Rusya’ya, Ortadoğu ülkelerine aralarında kurdukları ittifaklarla operasyon yaptılar.

   Batı,  1. Dünya Savaşından sonra bugüne kadar  soğuk savaş dönemlerinde istihbarat savaşlarını hep gündemde tuttu. Bunu yaparken de, bölgemizde ki ülkelerde var olan konsolosluklarını istihbarat merkezi, çalışanlarını da istihbarat elemanı olarak çalıştırdılar.

    Yüzyıldır Avrupa dışında ki ülkelerde konsolosluk görevlilerine ajanlık yaptıran Batı ülkeleri, Rusya, Türkiye ve diğer ülkeler aynısını yaptığında konsolosluk kapatıyorlar. Batı ülkelerinin, Nato’nun  bu adımları, kendilerinin iki yüzlülüğünü, tutarsızlıklarını, çifte standartlılıklarını ortaya koymaktadır.

   Rusya’nın son on yıldır bölgemizde ve Doğu Akdeniz’de ki  hakimiyeti, etkinliği, bölgede güç oluşu ABD ve Avrupa ülkelerini çok rahatsız ettiğinden dolayı,  Rusya’dan hınçlarını almak, Rusya’yı durdurmak için Rusya’ya karşı  ‘casus krizi-konsolosluk krizi’ çıkardılar.  

      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.