Carney'den faiz indirimi sinyali

Carney'den faiz indirimi sinyali

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Carney: - "İngiltere değişimle başa çıkabilir. Dünyadaki en esnek ekonomilerden biri"- "Asıl soru İngiltere'nin değişime uyum sağlayıp sağlayamayacağı değil, ne kadar iyi ve hızlı bir şekilde uyum sağlayacağı"- "Benc

LONDRA (AA) - İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almasının ardından yaz aylarında politika faiz oranının azaltılabileceğini belirtti.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan AB referandumunun ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Carney, "Bağımsız Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin görüşlerine ilişkin peşin yargıda bulunmak istemiyorum. Bence ekonomik görünüm kötüleşti ve yazın bir miktar parasal genişlemeye gidilmesi gerekebilir." ifadelerini kullandı.

Referandum sonucunun İngiliz ekonomisi üzerindeki etkilerinin henüz net olmadığını belirten Carney, "İngiltere değişimle başa çıkabilir. Dünyadaki en esnek ekonomilerden biri. Asıl soru İngiltere'nin değişime uyum sağlayıp sağlayamayacağı değil, ne kadar iyi ve hızlı bir şekilde uyum sağlayacağı" şeklinde konuştu.

Carney İngiltere'nin AB'den ayrılık kararı almasıyla oluşan belirsizliğin bir süre ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturacağının altını çizdi.

Bankanın istikrarın çıpası olmaya çalıştığını belirten Carney, "Geçen haftaki referandumdan bu yana bankamızın düzenleyici mevzuatında hiçbir şey değişmedi. İngiltere'nin AB'den çıkışı tamamlanmadan da değişmeyecek." dedi.

Carney, İngiltere Maliye Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı ile birlikte hazırlanan Brexit sonrası finansal şoklara ilişkin acil durum planlarının, son derece iyi bir şekilde işlediğini vurguladı.

İngiltere Merkez Bankasının belirsizlik ortamında büyümeyi ve istihdamı destekleyici bir planının mevcut olduğunu belirten Carney, "Rahatsız eden gerçek ise şu ki, İngiltere Merkez Bankası'nın da yapabileceklerinin bir sınırı var. Özellikle parasal politika tek başına geniş ve negatif bir şokun yansımalarını dengeleyemez." uyarısında bulundu.

İngiltere'de politika faiz oranı 2009 yılından bu yana yüzde 0,5 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :