Çankırı'da "aşıklar" hünerlerini sergiledi

Çankırı'da "aşıklar" hünerlerini sergiledi

"Çankırı Halk Şairleri Günü" programında aşıklar türkülerini, şairler şiirlerini seslendirdi

ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da düzenlenen "Halk Şairleri Günü"nde şairler ve aşıklar hünerlerini sergiledi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Atayurt Topluluğu'nun düzenlediği "Çankırı Halk Şairleri Günü" 100. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, açılışta yaptığı konuşmada, sözün çok önemli oluğunu söyledi.

Söz ustalarının gününü kutlamak için bir araya geldiklerini belirten Ayrancı, "Söz, nefesten bir parçadır. Bu söz ustaları, aşıklarımız sözleriyle gönlümüzde taht kuruyor. Hepsine çok minnettarız." dedi.

Aşıkların günahı olmadığını ve aşıklara nazar değmeyeceğini dile getiren Ayrancı, "Çünkü onlar nefislerine uymazlar. Söz geleneği bu millet var olduğundan beri hiç eksilmedi, hep baş tacı oldu. Bundan sonra da baş tacı olacak." diye konuştu.

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdulselam Arvas, halk şairliğinin eski bir gelenek olduğunu ifade etti.

Düzenlenen etkinlikte amaçlarının öğrencilerinin eğitimine katkı sağlamak olduğunu aktaran Arvas, "Halk şairleri tarihin kadim dönemlerinden beri vardır. Önceleri söz vardı. Çünkü söz, konuşma, kelam üzerine insanoğlu hayatını devam ettiriyordu. Bu bağlamda bütün kültürlerde mutlaka halk şairleri vardır. Bizim geleneğimiz ise şaman geleneğine kadar götürülüyor. Yani kökleri çok eskiye gitmekte." dedi.

Halk şairinin temelinin doğaçlama olduğunu anlatan Arvas, "Onun için halk şairlerinin menşei sanatkar olarak çıkarılmaktadır. Araştırmacıların genel kabulü, 16. asırdan itibaren aşıklar Anadolu'da ortaya çıktı. Daha önce ozanlar vardı. Ozanlar ordunun önünde savaşa giderken orduyu coştururlardı. Yani tarihi anlatırlardı." dedi.

Konuşmaların ardından, aşıklar Aşır Uygur, Ömer Şahin, Durmuş Yayılkan, Mehmet Emin Bulut, Mehmet Gül, Muhittin Tekmen, Yaşar Göksel, halk şairi Dursun Demiray, şair yazar Haydar Teberoğlu katılımcılara hünerlerini gösterdi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :