Çankırı kavunu üreticiyi bu sezon da üzmedi

Çankırı kavunu üreticiyi bu sezon da üzmedi

Türkiye genelinde kavun ekim alanı bakımından 5'inci, üretim olarak ise 8'inci sırada bulunan Çankırı'da hasat döneminin sonuna yaklaşıldı- TZOB Başkan Vekili Gamzeli: - "Geçen sezon 60 bin ton rekolte vardı. Kesin sonuçlar henüz belli değil ama bize gele

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da yetiştirilen ve lezzetiyle öne çıkan kavun, bu yılki rekoltesiyle de üreticisini üzmedi.

Türkiye'nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Çankırı'da yaklaşık 39 bin dekar alanda kavun yetiştiriliyor. Pek çok ile gönderilen Çankırı kavunu, beğeniyle tüketiliyor. Geçen sezon 60 bin ton olan rekoltenin, bu sezon da aynı seviyede gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 790 bin dekar arazide kavun üretimi yapıldığını söyledi.

Gamzeli, Türkiye'nin birçok ilinde kavun üretimi yapıldığını, ülke genelinde yılda yaklaşık bir milyon 700 bin ton kavun yetiştirildiğini kaydetti.

Çankırı'nın önemli bir kavun üretim merkezi olduğuna dikkati çeken Gamzeli, "Çankırı genelinde kavun ekimi oldukça yaygın. İl genelinde 39 bin dekar alanda kavun yetiştiriliyor. Geçen sezon 60 bin ton rekolte vardı. Bu sezon da hasatta sona yaklaşıldı. Kesin sonuçlar henüz belli değil ama bize gelen bilgiler rekoltenin geçen sezonla aynı seviyelerde olduğu yönünde. İyi bir sezon geçirdiğimiz söylenebilir." dedi.

Gamzeli, il genelinde kavun üretiminde ilk sırayı, sulu tarımın yoğun olduğu Kızılırmak ilçesinin aldığını belirterek, ilçede 25 bin dekar alanda kavun üretimi yapıldığını ifade etti.

Çankırı'nın kavun ekim alanı bakımından 5, üretim olarak 8'inci sırada bulunduğuna işaret eden Gamzeli, Türkiye'nin kavun ihtiyacının yüzde 5'ini Çankırı'nın karşıladığını anlattı.

Üretilen kavunun Karadeniz Bölgesi ve Ankara başta olmak üzere daha çok çevre illere gönderildiğini dile getiren Gamzeli, "Kendine has aromasıyla Türkiye'nin en tatlı kavunlarını yetiştiriyoruz." diye konuştu.

Gamzeli, sulu tarım yapılan arazilerin artmasıyla kavun ekim alanlarını genişletmek istediklerini kaydetti.

Kavun üreticisi Hasan Kara ise üretimin dışında kavunun satışını da yaptığını söyledi.

Çankırı kavununun tadıyla meşhur olduğunu vurgulayan Kara, "Çankırı kavunu çok meşhur ve tatlıdır. Karadeniz Bölgesi geneli ile İstanbul, Ankara, Samsun, Kastamonu ve çevre illere satış yapıyoruz. Kendim de götürüp bu bölgelerde kavun satışı yapıyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :