Çanakkale'den Anzakların çekilmesinin 102. yıl dönümü

Çanakkale'den Anzakların çekilmesinin 102. yıl dönümü

Anzakların Çanakkale Savaşı’ndan çekilmesiyle sona eren muharebede hayatını kaybedenler Melbourne’da törende anıldı

MELBOURNE (AA) - Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusunun (Anzak) Çanakkale Savaşı’ndan çekilmesi ile 102 yıl önce sona eren muharebede yaşamını yitirenler Melbourne’da düzenlenen törende anıldı.

Gelibolu Dostluk Derneği, 20 Aralık 1915’de Anzak askerlerinin Gelibolu’dan çekilmesinin 102. yıl dönümünde, silahların susarak barışın başlaması dolayısıyla ve savaşta hayatını kaybeden iki ülke askerlerini anmak için tören organize etti.

Melbourne’daki Avustralya Türkiye Dostluk Anıtı ve Anzak Anıtı’nda gerçekleşen törene, eski Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Melbourne Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı, Victoria Muharip Gaziler Derneği Başkanı Dr. Robert Webster, siyasi parti temsilcileri, askeri yetkililer, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende yapılan konuşmalarda, Gelibolu’da silahların susmasının ardından iki ülke arasındaki barışın fiilen başladığı hatırlatılarak, on binlerce can kaybının yaşandığı kanlı savaşın durduğu günün yıl dönümü 20 Aralık tarihinin önemi vurgulandı.

Eski Başbakan Gillard, Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğun başlangıcını oluşturan savaşın her iki ülkenin farklı yaşlardan çok sayıda kayıp vermesine neden olduğunu söyledi.

Gillard, savaştan 8 bin 700 Avustralyalının hayatını kaybettiğini anımsatarak, "Savaşta tecrübeli askerlerden ilk hayatını kaybeden General William Bridges olurken, annesinden mektup bekleyen ancak asla kendisine ulaşmayan yaşı en küçük asker 14 yaşındaki James Martin’di." dedi.

- "Mutlaka anılması gereken bir olay"

Gelibolu’da silahların susup barışın başladığı gün olan 20 Aralık'ın iki ülke açısından önem arz ettiğini dile getiren Gelibolu Dostluk Derneği Başkanı Dr. Vecihi Başarın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avustralya ve Yeni Zelanda Askerleri yani Anzaklar, Türkiye’de Çanakkale’de sekiz buçuk ay savaştılar, 25 Nisan 1915’te başlayan savaş 20 Aralık 1915’de Anzakların sessizce ayrılması ile sonuçlandı. Bu ne demek, Türklerle Anzaklar arasındaki savaş bitti ve oraya barış geldi demek, bu kutlanması veya mutlaka anılması gereken bir olay." ifadelerini kullandı.

Anzak Anıtı'ndaki tören, meçhul asker anıtına çelenk konulması, savaşta hayatını kaybedenlerin anısına yapılan saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla sona erdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :