Çanakkale'de Hıdırellez kutlamaları

Çanakkale'de Hıdırellez kutlamaları

Gelibolu'da Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerindeki sahile akın eden vatandaşlar sabah ezanının ardından dua edip dileklerini sahile çizdi- Biga'da da Kozpınar mevkisine gelen Romanlar, Hıdırellezi hastalık ve sıkıntılardan kurtulduklarına inandıkları şekild

ÇANAKKALE (AA) - Anadolu'da "baharın habercisi" olarak kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştukları gün olduğuna inanılan "Hıdırellez", Çanakkale'de de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Gelibolu ilçesinde sahile akın edenler dualar okuyup dilek tuttu.

Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas'ın buluşarak dilekleri gerçekleştirdikleri gün olduğuna inanılan, baharın müjdecisi Hıdırellez nedeniyle sokak aralarında ateş yakıp üstünden atlayan vatandaşlar, gün doğarken Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinde sahile indi.

Deniz kıyısında toplanan Gelibolulular, burada dua etti. Daha sonra sahile inerek, sahip olmak istedikleri ev, araba, evlilik gibi dileklerini simgeleyen şekiller çizdi.

Bazı kişiler, dileklerinin kabul olması için bereket getirdiğine inanılan deniz suyu ile sahilden topladıkları taşları dua ederek teker teker denize attı, bazıları ise dilekleri yazdıkları kağıtları gül ağaçlarının dallarına bağladı.

Dileklerinin kabul olması için sahile geldiğini belirten Sezer Tuğrul, "Hıdırellez farklı bir gün aslında. Herkes eğlenir. İp atlarlar, salıncaklar kurulur, aşıklar kol kola gezer, davullar çalar ve eğlenirler. İşte buraya sahile gelerek, burada biz ev yapıyoruz, araba yapıyoruz kimisi koca bulmak için çiziyor. Dualar edip bakınıp, eğleniyor ve evimize gidiyoruz." dedi.

Duygu Aslan da sahilde dileğinin gerçekleşmesi için dua ettiğini anlattı.

Hıdrellezi kutlamak ve dilek dilemek için buraya geldiklerini ifade eden Aslan, "Ben öğrenciyim, iş arıyorum, bu nedenle de dileğimi diledim." diye konuştu.

- Hıdırellezi yerde yuvarlanarak kutladılar

Biga'nın Turan Mahallesi'nde yaşayan Roman vatandaşlar da Hıdırellezi yerde yuvarlanarak kutladı.

Her yıl Hıdrellez sabahı, sabah namazından sonra çoluk çocuk yuvarlanmaya giden yüzlerce vatandaş bu sayede hastalıklardan arındıklarına inanıyor.

Mahalle Muhtarı Bayram Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl 6 Mayıs'ta sabah namazından sonra Kozpınar mevkisine çoluk çocuk yuvarlanmaya gittiklerini söyledi.

İnanışa göre üç kez yuvarlanıldığında tüm sıkıntıların ve hastalıkların insanın üzerinden gittiğini belirten Baysal, şunları dile getirdi:

"Oradan çiçekler toplar evlerimize asarız, duamızı yaparız. Kimisi ev, kimisi araba, kimisi, hayırlı bir eş, kimisi de çocuğuna hayırlı bir gelin ister. Gün içerisinde de mahallemizde nişanlı olan kızların pişirdikleri sütler içilir. Konu komşu çağrılır yemekler yenilir. Eğlence amaçlı komiklik yapılır. Gün boyu gezilir, eğlenilir. Bir gün öncesi de akşamdan bir küpün içine herkes yüzüğünü atar. Ertesi gün küp açılır, maniler okunarak yüzükler sahibine teslim edilir. Geleneklerimize göre bu sabah erkenden çeşmelerimizi açarız, 7 karınca yuvasından bereket olsun diye toprak alırız ve evimizde gelecek yıla kadar saklarız."

- Birlikte kahvaltı yaptılar

Vatandaşlar Hıdırellez ritüellerinin ardından aynı bölgede yanlarında getirdikleri malzemeler ile kahvaltılarını da yapıyor.

Çanakkale'de Yeni Kordon bölgesine gelen çok sayıda kişi sahili doldurdu.

Burada kuma ev, araba, tekne gibi dileklerini çizen vatandaşlar yaptıkları duanın ardından denize taş attı.

Sahilde dua edip kum üzerine tekne çizdiğini belirten Recep Topaç, "Ben özel güvenlik görevlisiyim. Bir tekne almak istiyorum. Bunun için para biriktiriyorum. İnşallah teknemi alıp hafta sonları balık tutmaya gideceğim. O nedenle de Hıdırellez günü dualarım kabul olsun diye buraya geldim ve duamı ettim. Allah kabul etsin inşallah." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :