Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı

Lone Pine Anıtı'nda anma töreni yapıldı- Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes-Brown:- "Burada mezarlarını ziyaret etmek ve saygılarımızı sunmak bir ayrıcalık. Bunu yaparak, ailelerinin çoğunun asla çıkamadığı bir yolculuğa çıktık"

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı'nda anma töreni düzenlendi.

Etkinlik, Avustralya ve Yeni Zelandalı yetkililerin anıtı ve mezarları ziyaretiyle başladı.

Törende konuşan Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes-Brown, Lone Pine muharebelerinde savaşın ne kadar acımasız olduğunun görüldüğünü söyledi.

Lone Pine'ın bugün bir anma yeri olduğunu belirten Brown, "Bu yarımada, binlerce kişiye ebedi huzur yeri olan birçok yerden bir tanesi. Mezarlıklarda huzurla yatanların önemi göz ardı edilmemelidir." dedi.

Innes-Brown, ülkesindeki arşivlerin, Çanakkale Savaşları'na katılan Avustralyalı askerler tarafından hayatlarını kaybeden yoldaşlarının ailelerine yazdıkları mektuplarla dolu olduğunu ifade etti.

Bu mektuplarda askerlerin, onların acı çekmediğinden ve son dinlenme yerlerinin huzurlu olduğundan bahsettiklerini aktaran Innes-Brown, "Burada mezarlarını ziyaret etmek ve saygılarımızı sunmak bir ayrıcalık. Bunu yaparak, ailelerinin çoğunun asla çıkamadığı bir yolculuğa çıktık. Yaptıkları bu fedakarlık için biz de en azından bunu yapacağız, unutmayalım." dedi.

Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell'ın da konuşma yaptığı tören, savaşta hayatını kaybedenler için dua edilmesi, saygı duruşu, çelenklerin anıta bırakılması ve milli marşların okunmasıyla tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti adına çelengi anıta, Çanakkale Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu bıraktı.

Törene, Yeni Zelanda Meclis Başkanı Rt Hon Trevor Mallard, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı ve Misyon Başkan Yardımcısı Jennifer Anderson, çok sayıda yerli ve yabancı yetkili ile Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları katıldı.

- Anzaklar ve Anzak Günü

Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor.

Anzaklar, 1915'te Çanakkale'de, daha sonra da Orta Doğu ve Avrupa'da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :