Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin üyesinin öldürülmesi

Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin üyesinin öldürülmesi

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nafiz Zekeriya: "Hindistan işgali altındaki Keşmir bölgesinde yaşananlar Hindistan'ın iç işi değildir. Olaylar Birleşmiş Milletler gözetiminde değerlendirmelidir"

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nafiz Zekeriya "Hindistan işgali altındaki Keşmir bölgesinde yaşananlar Hindistan'ın iç işi değildir. Olaylar Birleşmiş Milletler gözetiminde değerlendirilmelidir." dedi.

Haftalık basın brifinginde Zekeriya, Hindistan kontrolü altındaki Keşmir bölgesinde yaşanan sorunların ancak diyalog ve müzakere yolu ile çözülebileceğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Pakistan ve Hindistan arasında Keşmir konusunda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu öğrendiklerini kaydeden Zekeriya, "Bu düşünceyi memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

Hindistan tarafının iddia ettiği gibi bölgedeki direnişçilerin halk ile çatışmadığını dile getiren Zekeriya, şöyle konuştu :

"Hindistan işgali altındaki Keşmir bölgesinde yaşananları şiddetle kınıyoruz ve bu yaşananları Hindistan'ın iç işi olarak değerlendirmiyoruz. Olaylar, Birleşmiş Milletler gözetiminde değerlendirilmelidir. Hindistan, bölgedeki olayları iç işi olarak gösteremez. Konuya müdahale etme ve sorunu çözme inisiyatifi Birleşmiş Milletler'in elindedir. BM Genel Sekreteri'nin arabuluculuk girişiminde bulunma fikrini destekliyoruz."

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün liderlerinden Burhan Wani 8 Temmuz'da güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada öldürülmüştü. Bunun ardından başlayan protestolarda 35 kişi yaşamını yitirdi.

Olayların büyüyebileceği gerekçesiyle Hint yetkililerin Cammu Keşmir bölgesindeki birçok kent ve köyde ilan ettiği süresiz sokağa çıkma yasağı 6. gününde de devam ediyor.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :