Çam balı, gelecek yıl "kimliğine" kavuşacak

Çam balı, gelecek yıl "kimliğine" kavuşacak

TAB Başkanı Şahin:- "Türk çam balının kimliğini, nüfus cüzdanını çıkaracağız. Çam balının özellikleri, net şekilde bilimsel çalışmalarla ortaya konulacak. Çam balındaki kimliklendirme 2018'de bitecek. Aynı projeyi, yayla ve çiçek ballarında da sürdüreceği

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Türk çam balının kimliğinin, nüfus cüzdanının çıkarılacağını belirterek, "Çam balının özellikleri, net şekilde bilimsel çalışmalarla ortaya konulacak. Çam balındaki kimliklendirme 2018'de bitecek. Aynı projeyi, yayla ve çiçek ballarında da sürdüreceğiz." dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticari glikoz, tatlandırıcı ve bal aromalı şurupla üretilen balların, arıcıların maliyetlerinin altında satıldığını belirtti.

Üreticilerin sahte bal nedeniyle zor durumda kaldığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"2016'da 11 lira 25 kuruşa mal olan bir kilo bal, 8 liraya alınmaya zorlanıyor. Yani üretici çok mağdur. Bu nedenle üreticinin ürettiği bal kayıt altına alınmalıdır. Üreticinin balına kimlik kazandırmak gerekir. Kayıt altına alınsın ki üreticinin ürettiği balla, sanayide üretilen sahtekarların ürettiği o mamul karşı karşıla gelsin. Üreticinin ürettiği balı kayıt altına almazsanız, bunu belgelemezseniz iki ürün birbiriyle karışıyor. Doğal bal kayıt altına alınsın, sahte ürünler de başka bir pazar bulsun."

Şahin, sahte balın, üreticilerin yanında tüketicilere de haksızlık olduğuna işaret ederek, 2014'te Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak, birincil ürün denilen balların kimliklerinin kazandırılması ve belgelenmesi için hologramlı etiketlendirme çalışmasının başlatıldığını söyledi.

Etiketlerin bulunduğu ürünlerin sorumluluğunun işletmeye ait olacağını belirten Şahin, "Sistem henüz uygulamaya geçmedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından uygulama talimatı bekliyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğüne başvurduk, geçen yıl ağustos ayında brifing verdik. Arı sağlığı ve bal raporu şeklinde iki ayrı rapor da sunduk. Uygulamaya geçmesini bekliyoruz." dedi.

- Kimliklendirme çalışması

TAB Başkanı Ziya Şahin, Türk ballarının kimliklendirilmesi projesinin de sürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çam balında kimliklendirme çalışması başladı. 2 yıldan bu yana proje yürütülüyor. Türk çam balının kimliğini, nüfus cüzdanını çıkaracağız. Çam balının özellikleri net şekilde bilimsel çalışmalarla ortaya konulacak. Çam balı kimliğiyle uluslararası uyum gösteren gıda kodeksine girecek. Çam balındaki kimliklendirme 2018'de bitecek. Aynı projeyi yayla ve çiçek ballarında da sürdüreceğiz. Ayçiçeği, narenciye, pamuk balları için de yapılacak."

Projeyi Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile üniversiteler ve araştırma enstitülerinin birlikte yürüttüğünü anlatan Şahin, bu yıl çiçek balının olmadığı ortamda, çam balının üreticilerin "can simidi" olduğunu vurguladı.

Şahin, arıcıların yaşlandığını, gençlerin arıcılık yapmak istemediğini ifade ederek, "Bunun tek sebebi de arıcının kazanamaması. Maliyetlerimiz yükseldi, mazot fiyatları, petek fiyatları arttı. Petek geçen yıl 18 liradan 35 lirayı gördü ama bal fiyatları 190-210 lira arasında 4-5 yıldır aynı yerde duruyor." dedi.

- Ballı günler başlayacak

Ziya Şahin, üreticiden tüketiciye bal ve arı ürünleri temasıyla gerçekleştirilecek İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Fuarının, Harbiye'deki Askeri Müze'de yarın 4'üncü kez üreticileri ve tüketicileri bir araya getireceğini hatırlattı.

Türkiye'de 2 türlü bal satıldığını, birinin arıcılar tarafından, diğerinin de sanayide üretildiğini dile getiren Şahin, "Tüketicinin bal algısını değiştirmek, balı tanıtmak ve arıların ürettiği balın piyasada hakim olmasını sağlamak istiyoruz. Bu nedenle fuarı düzenliyoruz. Tüketici balı tadarak satın alabilecek." diye konuştu.

Şahin, geçen yıl 12 bin kişinin katıldığı fuara, bu yıl 18-20 bin civarında katılımcı beklediklerini kaydederek, fuarın marka olmaya başladığını ve vatandaşların bal ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.

TAB Başkanı Şahin, yaklaşık 60 kuruluşun katılacağı fuarda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ceza almamış üreticilerin yer aldığının altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :