"Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı

"Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı

SGK Başkanı Bağlı:- "Hedefimiz 1,5 milyon vatandaşa iş bulmak, işsizliği mutlaka ama mutlaka tek haneli rakama indirmek, yani yüzde 10 bandının altına çekmek"- "Birileri işsizlik üzerinden Türkiye'yi terbiye etmeye çalışıyorsa bizim de ülkemizi korumak iç

GAZİANTEP (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Hedefimiz 1,5 milyon vatandaşa iş bulmak, işsizliği mutlaka ama mutlaka tek haneli rakama indirmek, yani yüzde 10 bandının altına çekmek." dedi.

Bağlı, SGK Gaziantep İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun çalışma hayatında Milli Seferberlik Kampanyası başlattığını hatırlattı.

Milli Seferberlik kapsamında işsizlikle mücadele için Bakan Müezzinoğlu'nun bu yıl için önlerine hedef koyduğunu belirten Bağlı, şöyle konuştu:

"Hedefimiz 1,5 milyon vatandaşa iş bulmak. İşsizliği mutlaka ama mutlaka tek haneli rakama indirmek, yani yüzde 10 bandının altına çekmek. Bunun için yine Sayın Bakanımızın öncülüğünde dünyanın en etkili istihdam ajanslarından olan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) yüklü miktarda bir fon ve ciddi bir teknik tecrübeyle birlikte sahadadır."

İŞKUR öncülüğünde başlatılan "Artı İstihdam" programını da önemsediklerini vurgulayan Bağlı, "2016 yılında iş verenlerin istihdam ettiği işçilere artı olarak 2017 yılında istihdam ettiği her bir işçi için 773 lira, yani sigorta primlerinin tamamı İŞKUR tarafından karşılanmakta. Bu işgücü piyasasına, işverenlere verilmiş muazzam bir destek. Bu desteği işverenlere, işçilere, işsizlere anlatmamız gerekiyor." dedi.

Bağlı, kurum olarak işgücü piyasasının sağlıklı bir şekilde çalışması için verdikleri desteklere bu dönem de devam edeceklerini belirtti.

Kayıt dışı istihdamın yüzde 50'ler üzerindeyken bugün yüzde 30'lar bandına çekildiğini kaydeden Bağlı, "Kayıt dışı istihdamda bir puanlık gerileme Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıtlarında ve gelirlerinde 2 milyar liralık bir artış demektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun her bir puanlık kayıt dışı istihdamdaki gerilemeyle elde edeceği 2 milyar liralık ek gelirin emeklilerimize, sigortalılarımıza daha etkin bir şekilde hizmet sunmamıza aracılık edeceğinin farkındayız. Bu vesileyle kayıt dışı istihdamla mücadeleyi mutlak bir şekilde temel bir politika olarak önümüze koymuş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

2023 hedefleri kapsamında kendilerine verilen görevin kayıt dışı istihdamı yüzde 15'ler düzeyine çekmek olduğunu vurgulayan Bağlı, "Fakat kayıt dışı istihdamla mücadele ederken iş verenleri sıkıntıya koymamak, işgücü piyasasını bozmamak, ekonomi dinamiklerini ters çevirmemek de temel sorumluluklarımız arasındadır." dedi.

- Genel sağlık sigortasına yeni düzenleme

Genel sağlık sigortası kapsamında üçlü bir tasniflerinin bulunduğunu anlatan Bağlı, şunları kaydetti:

"Prim olarak tahsil ettiğimiz 3'lü bir sistem var. Özellikle gençlerimiz veya zamanında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidip de gelir testi yapmayan vatandaşlarımızın borçlu olmaları ve dolayısıyla sağlık hizmetinden yararlanmalarında bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Bu konuda da sahada tespit edilen aksaklıklar ve sorunlar not edildi. TBMM'de görüşülmekte olan yasa teklifinde tekli prim sistemi dediğimiz bir prime geçiyoruz. Herhangi bir yerde çalışmayan, herhangi bir sigortası olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 53 lira ödemek kaydıyla aylık genel sağlık sigortası kapsamına giriyorlar. 53 lira ödeyemecek durumda olanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidiyorlar gelir testini yapıyorlar. Kriterlere uygun olarak 53 lira ödeyecek durumda değilse onun bütün sigorta masraflarını Türkiye Cumhuriyeti Devleti karşılıyor ve genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor."

Türkiye'nin dünyanın en etkin genel sağlık sigortası sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Bağlı, bir zamanlar dünyada İskandinav ülkelerinin ideal örnek gösterildiğini, şu andaysa Türkiye'de vatandaşların yüzde 100'ünün genel sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirtti.

Bir zamanlar emeklilerinin maaşını ödemek için bankalara komisyon ödendiğini hatırlatan Bağlı, "Bugün Allah'a hamd olsun bankalara 'emeklilerimizin maaşını ödeyecekseniz mutlaka promosyon ödemek zorundasınız' noktasına geldik. Sayın Bakanımız mesaisinin önemli bir kısmını bu işe ayırdı. Kamu bankalarının da bu konuda sosyal sorumluluk üstlenmeleriyle mümkün olanın maksimumu bu şekilde sağlandı. İnşallah mart ayı içinde ödemelerimiz başlayacak. Bir iki ay içinde emeklilerimizin promosyonlarını ödemiş olacağız." diye konuştu.

Bir gazetecinin taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmayı sorması üzerine Bağlı, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Maliye Bakanı tarafından kamuoyuna açıklama yapılır. Bir bürokrat olarak benim açıklama yapmam olmaz. Yalnız Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugüne kadar dile getirdiği hiçbir konuyu unutmamıştır. Her şey mutlaka günün birininde makul bir şekilde çözülür." dedi.

Artı İstihdam Programı kapsamında alınan işçilerin 3 ay sonra çıkarılıp çıkarılmayacağı yönündeki soruya da Bağlı, "Zorla kimseye kimseyi çalıştırın demiyoruz ama çalıştırırsanız bu kadar teşvik veririz diyoruz. Ben istihdam ettikleri kişi için 773 liralık bir teşvik olduğu müddetçe tahmin etmiyorum kimse çıkarmaz. Kim ne kadar taahhüdüne uydu bunu takip edeceğiz ancak zorlayarak değil, ekonominin dinamikleri içinde teşvik ederek bu konuyu çözeceğiz." yanıtını verdi.

Bir diğer gazetecinin referandumdan sonra işe alınanların çıkarılıp çıkarılmayacağını sorması üzerine Bağlı, "Referandumla ilişkilendirmeyin. Türkiye için önemli bir sorun işsizlik. Devletin üst makamlarına taahhüt ettikten sonra 3 ay sonra bu taahhütlerinden caymayacaklardır. Onlar taahhütlerinden caymadıkları sürece biz de teşviklerimizden caymayacağız. Birileri işsizlik üzerinden Türkiye'yi terbiye etmeye çalışıyorsa bizim de ülkemizi korumak için bununla mücadele etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler