Çalışkan: Korsanla baş edemiyoruz

Çalışkan: Korsanla baş edemiyoruz

Yazar Elif Şafak'ın Mevlana felsefesini anlattığı ''Aşk'' romanı, kitapçılarda 20 liradan, korsan tezgahlarında ise 5 liradan satılıyor.

Kitap Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalışkan, yaptığı açıklamada, bugüne kadar ''Asitane-i Dergah-ı Mevlana'' ve Dr. Nevin Halıcı'nın Konya Mutfağı isimli kitaplarla ülke çapında ve yurt dışında tanındıklarını söyledi.

Son dönemde Mevlana'nın Türk Edebiyatı'nda yoğun ilgi gördüğünü ve bu alanda yazılan, Ahmet Ümit'in Bab-ı Esrar ve Elif Şafak'ın Aşk isimli eserlerinin önemli satış rakamlarına ulaştığını ifade eden Çalışkan, bu kitaplara aynı ilginin, ülke geneline paralel şekilde Konya'da da olduğunu vurguladı.

Kitap Dünyası bayilerinde şu an en çok sattıkları kitapların başında Elif Şafak'ın Aşk isimli romanı geldiğini vurgulayan Çalışkan, şunları kaydetti:
''Türkiye'de satış rekorlarına koşan Aşk isimli romanı, tüm kitapçılar 20 liradan satıyor. Biz ise korsan baskılar nedeniyle, Elif Şafak'ın Aşk kitabını yüzde 20 indirimle satıyoruz. Yine de korsanla baş edemiyoruz. Çünkü teknoloji o kadar gelişti ki, bu durum korsanların işine yaradı. Belki Aşk isimli romanın korsan baskıları, kayıt altındaki satış rakamlarını bile geride bıraktı. 20 liraya kitapçılarda satılan Aşk, korsan tezgahlarında 5 liradan gidiyor. Aslında korsan baskının merkezi İstanbul ancak Konya'da bile korsanlar durmadan dinlenmeden kitap baskısı yapıyor. Polis bir gün bu korsanlara baskın yapıyor, ortada hiç bir şey kalmıyor. Bir saat sonra bir bakıyorsunuz korsan kitaplar yeniden basılmaya başlamış. Mücadele edilmesi gerçekten çok zor.''

-KORSAN TOPTANCI, TEZGAHÇIYA 3 LİRADAN SATIYOR-

Korsan kitap baskısının hırsızlıkla eşdeğer olduğunu, dini inançlar ya da etik açısından da durumun aynı olduğunu ifade eden Çalışkan, ''Korsan toptancılar tezgahçıya Elif Şafak'ın kitabını 3 liradan veriyor. Tezgah korsancıları da kitap başına 2 lira kazanıyor. Kullanılan kağıt da orijinaline çok benziyor ancak arkasında bandrolü yok'' diye konuştu.

-ORİJİNALİNİ ALIN, KENDİNİZLE GURUR DUYUN-

Çalışkan, korsanla mücadele için her şeyden önce okurların bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Evinizde kitabın orijinalı bulunsun. Hem devlet vergiden kazansın, hem yayın evi hem de bu işe yıllarını veren yazar kazansın. Aynı zamanda bu orijinal kitabı, çocuklarınız ve torunlarınıza kitaplığınızda gururla göstermenin hazzını yaşayın. Korsan kitabın rafınızda durması size hiç bir şey kazandırmaz'' diye konuştu.