Çadır kentin elektriği güneş enerjisinden

Çadır kentin elektriği güneş enerjisinden

İç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, Hatay sınırı yakınlarında kurulan çadırlarının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden temin ediyorlar- Kampta yaşayan Hassan:- "Türkiye'den gelen yardımlarla hayata tutunuyoruz. Herkese ço

İDLİB (AA) - Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve Hatay sınırı yakınlarında kurulan çadır kamplarda barınan bazı Suriyeli aileler, aydınlanma ve temel elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisinden karşılıyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle yerlerinden edilen binlerce Suriyeli aile, göç ettikleri daha güvenli bölgelerde yaşam mücadelesi veriyor.

Hatay sınırı yakınlarındaki güvenli gördükleri alanlara çadırlarını kuran ve elektrik, su ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken aileler, Türkiye'den gelen insani yardımlar sayesinde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

İdlib'te Halep'teki tahliyeler sonrası oluşturulan Düzce Halep Kampı'nda barınan Suriyeli aileler, kurulan güneş enerjisi panelleri sayesinde çadırlarını aydınlatıyor. Aileler cep telefonlarını da aynı yöntemle şarj ediyor.

Bazı aileler ise mazotla çalışan jeneratör yardımıyla barındıkları çadırların elektrik ihtiyacını karşılıyor.

- "Yardımlarla hayata tutunuyoruz"

Kamp sakinlerinden Ahmet Hassan, AA muhabirine, hayatta oldukları için şanslı olduklarını söyledi.

Halep'ten kurtularak İdlib'teki kampa geldiklerini anlatan Hassan, "Burada 6 kişilik ailemle kalıyorum. Türkiye'den gelen yardımlarla hayata tutunuyoruz. Herkese çok teşekkür ediyorum. Aydınlama ihtiyacımızı da güneş enerjisinden faydalanarak sağlıyoruz." dedi.

Hassan, kampa geldikleri ilk günlerde çok sıkıntı çektiklerini dile getirerek "Şu an her şey yolunda, can güvenliğimizde çok şükür var. Kaldığımız yerdeki bütün çadırlarda güneş enerjisinden faydalanıyor. Bu duruma özellikle çocuklarımız çok seviniyor. Temin ettiğimiz anten yardımıyla televizyon de izleyebiliyorlar." diye konuştu

Çadırının yanına kurduğu elektrik paneliyle, geceleri ışıksız kalmadığını anlatan Abu Huzeyfe de Suriye'de 6 yılı aşkın süredir elektrik sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Bu nedenle ciddi sorunlar yaşadıklarını aktaran Huzeyfe, "3 çocuğumla aylarca elektriksiz yaşadık. Bu yılın başında da Halep'ten kaçarak bu kampa geldik. Beraberimde getirdiğim bir miktar parayla elektrik paneli temin etti. Bizim gibi birçok aile aynı yönteme başvurdu. Buzdolabımız, televizyonumuz belki olmayacak ama en azından geceleri çocuklarımız ışıklı çadırda uyuyabiliyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :