Buz üzerinde geçen bir ömür

Buz üzerinde geçen bir ömür

Erzurumlu Eren İltir, 6 yaşında başladığı ve yarım asırdır devam ettirdiği buz pateni sporunu ilerleyen yaşına rağmen bırakmıyor- Eğitmen İltir: "Curling, buz pateni ve sürat pateninde milli formayı giyen yüzlerce sporcum var. Sporcularım da o formayı if

ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOĞLU - Erzurumlu Eren İltir, 6 yaşında başladığı ve yarım asırdır devam ettirdiği buz pateni sporunu ilerleyen yaşına rağmen bırakmıyor.

Kışın dondurucu soğukların yaşandığı Erzurum'da, 56 yıl önce kendi imkanlarıyla buz tutan süs havuzlarında kayarak buz pateni sporunu öğrenen İltir, daha sonra bu sporu profesyonel bir şekilde yapmaya karar verdi.

Kentteki buz pateni antrenörlerinin de yardımıyla lisanslı sporcu olarak 6 yaşında buzda paten yapmaya başlayan İltir, severek başladığı sporu yarım asırdır büyük bir aşkla devam ettiriyor.

Bugüne kadar buz pateni, sürat pateni ve curling gibi dallarda milli takıma birçok sporcuyu kazandıran 62 yaşındaki ihtiyar delikanlı, ilerleyen yaşına rağmen çocuk ve yetişkinleri eğitmeye devam ediyor.

Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki donan süs havuzunda öğrencileriyle paten yapan İltir'in yaşına rağmen buz üzerinde gösterdiği performans görenleri de şaşırtıyor.

Spor hayatında büyük küçük birçok kişiye paten öğrettiğini belirten Eren İltir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 56 yıldır buz sporlarıyla uğraştığını söyledi.

İltir, kentin çeşitli yerlerinde kendisinin oluşturduğu pistlerde spor yapmaya başladığını ifade ederek, "Doğal ortamlarda buz sporuna başladım. O zamanlar Erzurum'da tesis olmadığı için hem farklı şehirlerde hem de şehrin çeşitli semtlerinde buz pisti yaparak bu sporu yapmayı sürdürdüm." dedi.

2011 yılında kentte gerçekleşen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade) için yapılan yatırımlar sonrası pistlerin yapıldığını anlatan İltir, şöyle konuştu:

"Bu oyunlar için hükümetimiz ve büyükşehir belediyemizin verdiği destekle bu güzellikler ortaya çıktı. Bu tesislerde yüzlerce sporcuyu yetiştirdim. Curling, buz pateni ve sürat pateni gibi dallarda milli formayı giyen yüzlerce sporcum var. Sporcularımda o formayı iftiharla taşıyorlar ve bu da bana ayır bir gurur kaynağı oluyor. Bu spora desteğin artması halinde daha güzel işlerin olacağına inanıyorum. Bana destek versinler ve binlerce sporcuyu benden alsınlar."

İltir, Erzurum ve Doğu Anadolu'daki birçok şehrin büyük potansiyele sahip olduğunu anlatarak, "Yarım asırdır bu işi yaptığım ve bildiğim için bunu söylüyorum. Zamanında alttan bir metre buz yoktu. Son zamanlarda bu tesislerini yapımı için şehrimizde devasa yatırımlar yapıldı. Bu sayede çalışan kardeşlerimizde mesai sonrası paten öğrenmeye geliyor. Ayrıca Suriye, Afganistan gibi ülkelerden sığınmacı olarak gelen birçok kişi de paten öğrenmeye geliyor." ifadelerini kullandı.


- Hocam sayesinde patene başladım


Türkiye'ye 2010 yılında geldiğini belirten Afganistanlı 15 yaşındaki Mustafa Vafai de buz patenine hocası İltir sayesinde 1 ay önce başladığını söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin sağladığı pist sayesinde buz pateni öğrendiğini dile getiren Vafai şöyle konuştu:

"Türkiye'ye gelmeden önce buz patenini televizyonda görmüştüm. Ancak buraya geldikten sonra böyle bir fırsatı yakaladım. İnsan bunu yaşamadan nasıl güzel bir spor olduğunu bilemez. Eren hoca sayesinde buz patenini öğrendim. Çok zevkli bir spor. Eren hocamızdan öğreneceğimiz teknikler ile ileride daha yüksek yerlere gelmek istiyorum. Bunun için çok uğraş gerekiyor ancak hocamızla bunu gerçekleştireceğiz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :