Büyükelçilere "Hitit Medeniyeti" daveti

Büyükelçilere "Hitit Medeniyeti" daveti

Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu yılı ile Hattuşa'daki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının 15'inci yılı dolayısıyla düzenlenecek kutlama törenle

ÇORUM (AA) - Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu yılı ile Hattuşa'daki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının 15'inci yılı dolayısıyla düzenlenecek kutlama törenlerine, Hititlerin ve kentin tanıtımının yapılması amacıyla Türkiye'de görev yapan büyükelçiler Çorum'a davet edildi.

Çorum Valisi Ahmet Kara, yaptığı yazılı açıklamada, kentin doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu, ancak tanıtım eksikliği dolayısıyla hak ettiği ilgiyi göremediğini belirtti.

"Tarihi Milli Park" olarak ilan edilen Hititlerin başkenti Hattuşa'nın Boğazkale ilçesinde yer aldığını, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer yerler bulunduğunu anlatan Kara, ayrıca M.Ö. 1280’de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihteki bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Barış Antlaşması'nın da bu topraklarda gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kentteki diğer önemli Hitit merkezinin de ilk milli kazı alanlarından biri olan Alacahöyük olduğunu bildiren Ahmet Kara, "Anadolu'nun bilinen ilk barajlarından biri Alacahöyük Hitit Barajı'dır. Ayrıca ilk arşivleme sistemi ve ilk kanalizasyon sistemi de yine Çorum'da hüküm sürmüş Hititler tarafından yapılmıştır. Anadolu'daki yüksek kültürün yaratıcısı olan Hattilere ait Alacahöyük’teki hanedan mezarlarına dinsel bir inanış sonucu bırakılan ve evreni temsil eden 'Güneş Kursları', döneme özgü eserler olarak bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Hattuşa ve Alacahöyük'ün yanı sıra Şapinuva, Eskiyapar, Resuloğlu, Hüseyindede, Yörüklü gibi önemli kazı alanlarında elde edilen buluntuların Çorum Müzesi, Boğazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi’nde sergilendiğini belirten Vali Kara, temizleme, onarım ve yayın çalışmalarının yapılması için Almanya'ya götürülen Boğazköy Sfenksi'nin de 94 yıl aradan sonra Türkiye'ye getirilerek Boğazköy Müzesi'nde sergilenmeye başladığına dikkati çekti.

- Büyükelçilere davet mektubu

Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Türkiye'deki 15 değerden biri olduğunu, ayrıca bölgede bulunan çivi yazılı tablet arşivlerinin de 2001 yılından itibaren "Dünya Belleği Listesi"ne alındığını anımsatan Kara, 9-10 Nisan'da kapsamlı bir törenle kutlama yapacaklarını aktardı.

Çorum'un ve Hitit Medeniyeti'nin tanıtımına katkı yapılması amacıyla Türkiye'deki tüm büyükelçileri 9-10 Nisan'daki etkinlikler için Çorum'a davet ettiğini bildiren Ahmet Kara, şunları kaydetti:

"Davet edilen büyükelçiler 2 gün boyunca Çorum’da ağırlanarak, farklı kültürlere ve medeniyetlere mesken olan, Anadolu coğrafyasında köklü tarihi ve zengin kültürel varlıkları ile önemli bir yer edinmiş olan Çorum tanıtılacaktır. Bu kapsamda, dünya halklarının birbirlerinin kültürlerini ve coğrafyalarını daha iyi tanımalarını sağlamak amacıyla ülkemizdeki yabancı ülke büyükelçileri 9-10 Nisan'da, bütün masrafları valiliğimizce karşılanacak şekilde 2 gün süreli bir gezi programı için davet edildi.

Büyükelçiler, ilimizdeki kültür ve turizm alanları gezdirilerek ve değişik kültürel değerler tanıtılarak ülkelerinin insanlarına bunları tanıtmaları imkanı bulacaklardır. Böylece yeteri kadar tanıtılamayan ilimizin tanıtımına önemli katkı sağlanacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :