Büyük Veri Çalıştayı

Büyük Veri Çalıştayı

SGK Başkan Yardımcısı Koç:- "Bir verinin ne zaman lazım olacağı belli olmaz. Veri, her zaman güncel ve kullanıma hazır olmalı"- "Biz henüz elimizdeki verilerden bilgi oluşturamıyorsak, bunu modelleyemiyorsak, bunu uygulamaya geçiremiyorsak o zaman bir sor

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, verinin güncel ve kullanıma hazır olmasının, verilerden bilgi oluşturulmasının önemine işaret ederek, "Biz henüz elimizdeki verilerden bilgi oluşturamıyorsak, bunu modelleyemiyorsak, bunu uygulamaya geçiremiyorsak o zaman bir sorunumuz var demektir. Elimizdeki verileri kullanmamız lazım." dedi.

Koç, SGK, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu (SADEFE) tarafından SGK Kavaklıdere Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Big Data (Büyük Veri) Çalıştayı"nın açılışına katıldı.

Sağlık Bakanlığında görev yaptığı dönemde Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile ilgili bir anısını paylaşan Koç, Bakan Akdağ'ın bir gün kendisine üniversite hastanelerindeki asistan sayısı ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki asistan sayısını sorduğunu, çok detay içeren söz konusu verinin o an ellerinde bulunmadığını anlattı. Koç, "Bir verinin ne zaman lazım olacağı belli olmaz. Veri, her zaman güncel ve kullanıma hazır olmalı." ifadesini kullandı.

SGK'daki bir yöneticiden bir konuda veri talep ettiğini, yöneticinin uzmanlardan aldığı verileri olduğu gibi kendisiyle paylaştığını anlatan Koç, şöyle devam etti:

"Ben bu veriyi hiçbir şey yapamam. Bu verinin sonuç raporu mu yoksa yönetici özeti mi çıkacak, bana bu lazım. Yani bu şekilde hazırlanmayan veriler kullanılamaz. Bu bir kültür aslında. Biz henüz elimizdeki verilerden bilgi oluşturamıyorsak, bunu modelleyemiyorsak, bunu uygulamaya geçiremiyorsak o zaman bir sorunumuz var demektir. Yani elimizdeki verileri kullanmamız lazım."

SGK'nın elinde farklı konularda çok fazla veri olduğunu vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

"Dünya değişirken bizim de kurumsal yapımızı değiştirmemiz ve değişime ayak uydurmamız lazım… Veri nerede oluşuyorsa, oluştuğu kaynaktan ikinci bir işleme gerek kalmadan, manuel bir girişe gerek kalmadan alınabilmeli. O veriyi benim aldığım gibi başka kurumların yöneticileri de almalı. Bunun yanında, yapılacak işlemler sayesinde, bizim görmediğimiz şeyler verilerle görünür hale getirilmeli. Mesela SGK'nın elindeki verilerle hasta güvenliğini önceleyen bir sağlık finansmanına geçmesi lazım. Şimdiye kadar bütün verilerimizi erişim odaklı yapıyoruz ama bunu veri odaklı hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için de gerekli alt yapının ve sistemin hazır olması gerekiyor. Bütün çalışmalarımız bu yönde."

Büyük Veri Çalıştayı'na akademisyenler, yazılım firma temsilcileri ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler