Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 78. yılında, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında törenle anıldı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 78 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında törenle anıldı.

Sarayın Harem bölümündeki 71 numaralı odada düzenlenen anma töreni, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, İstanbul Vali Yardımcısı Akgün Corav, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren ve Atatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı (AKDEV) Genel Başkanı Gül Karyaldız ile Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın kurumları adına buketlerini, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri adına da buket konuldu.

Daha sonra, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Odadaki törenin ardından Salim Uslu, heyet adına Mavi Salon'daki Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.

Uslu, "Aziz Atatürk" hitabıyla kaleme aldığı yazısında, şunları kaydetti:

"Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, İlk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak geride bıraktığın eser ve hatıralar, milletimizin belleğinde ilk günkü gibi canlılığını korumaktadır. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' ilkesi doğrultusunda 93 yıl önce temelleri atılan ülkemiz, ileri demokrasi seviyelerine ulaşma adına çok önemli mesafe kat etmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin eksiksiz yaşandığı, milli iradenin belirleyici etkiye sahip olduğunun 15 Temmuz'da bir kez daha görüldüğü, farklılıkların bir arada özgürce yaşandığı bir ülke adına var gücümüzle çalışıyoruz. Bu aziz vatanı canları pahasına bizlere emanet eden tüm şehit ve gazilerimizle, ebediyete intikalinin 78. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal'i rahmet ve şükranla anıyorum."

- Vatandaşlardan yoğun ilgi

Bu arada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.

Saat 08.00 itibarıyla vatandaşların ziyaretine açılan oda, törenin ardından tekrar ziyaret edilmeye başladı. Saray önünde erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar ve öğrenciler Atatürk'ün yatağına ve çevresine beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı.

Bazı vatandaşlar Atatürk'ün yatağının önünde dua okurken, bazıları da fotoğraf çekti.

Dışarı kurulan ekranlardan içerideki tören ile Atatürk'ün fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi yansıtıldı.

TBMM Milli Saraylar ve Beşiktaş Belediyesi de saraya ziyarete gelen vatandaşlara çay ikramında bulundu.

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :