Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında KKTC'de düzenlenen törenlerle anıldı

LEFKOŞA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen törenlerle anıldı.

KKTC'deki ilk tören Girne Kapısı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törene, Cumhuriyet Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bakanlar, askeri ve sivil yetkililer ile temsilciler katıldı.

Törende, anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşundu bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve bayraklar yarıya indirildi.

Daha sonra Meclis Başkanı Siber, anıt özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, özgürlük mücadeleniz, gerçekleştirdiğiniz devrimler, sömürgeciliğe karşı verdiğiniz savaş, dünya barışına, uluslararası anlayışa ve insan haklarına verdiğiniz değer tüm dünya uluslarına örnek olmuştur. Bizlere miras bıraktığınız demokratik hukuk devleti ilkelerinin yaşamın her alanında kökleşmesi, devletimizin daha iyi bir kurumsal yapıya kavuşması, ekonomik ve sosyal yapının gelişmesi ve halkımızın daha aydınlık günlere kavuşması sorumluluğuyla çalışmaktayız. İnsan haklarına ve evrensel değerlere saygılı, barış içinde bir dünyaya ulaşmak , ‘Yurtta barış, cihanda barış’ özdeyişinizin tüm dünya devletleri tarafından ilke edinilmesi ile mümkün olacaktır. Yüce Atatürk, ilkeleriniz ve devrimleriniz; geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de yolumuza ışık tutmaya devam edecektir. Çizdiğiniz aydınlık yolda ilerleme kararlılığı içinde, ebediyete intikalinizin 79. yılında, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliriz."

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da deftere şu ifadeleri yazdı:

"Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zorluklarla geçen kurtuluş mücadelemize önderlik etmiş, eşsiz bir komutan, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran devlet adamı ve lider olarak dünya tarihinin unutulmaz isimleri arasında yerinizi aldınız. Ebediyete intikalinizin 79. yılında, ilke ve devrimlerinizden aldığımız güçle, evlatlarımıza, çağdaş ve uygar toplumlara yakışan bir gelecek bırakmak amacıyla tüm gücümüzle çalışmakta olduğumuzu ifade etmek isterim. Fikir ve eserlerinizi güçlendirerek yaşatma kararlılığımızı gösterme fırsatı bulduğumuz bu 10 Kasım gününde aziz hatıranız önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."

KKTC'de, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79. yılı dolayısıyla Girne, İskele, Gazimağusa ve Güzelyurt'ta anma törenleri gerçekleştirildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :