Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Atatürk’ün vefatının 79. yılı dolayısıyla Makedonya’nın batısında bulunan Merkez Jupa Belediyesi ve Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim okulu tarafından anma töreni düzenlendi- Türkiye'nin Üsküp, Priştine ve Tiran Büyükelçiliklerinde anma törenleri düzenleni

ÜSKÜP/TİRAN/PRİŞTİNE (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'da anılırken Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi de öğrenci ve öğretmenler tarafından ziyaret edildi.

Makedonya’nın batısında bulunan Merkez Jupa Belediyesi ve Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu tarafından tören düzenlendi.

Merkez Jupa Belediye Başkanı Ariyan İbrahim, AA muhabirine, okuldaki programın ardından belediye binası önünde bulunan Atatürk büstüne öğrencilerin çiçek bıraktığını aktardı.

- Makendonya

Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Türkiye Büyükelçiliğinde de Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Makedonya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Adnan Kahil, Makedonya'daki Türk Hareket Partisi (THP) Milletvekili Enes İbrahim'in yanı sıra büyükelçilik çalışanları ve ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Büyükelçisi Kara, buradaki konuşmasında, Atatürk'ü Makedonya'da anmanın özel bir önemi olduğunu dile getirerek Atatürk’ün gençlik yıllarını bu topraklarda geçirdiğini hatırlattı.

Kara, "(En büyük eserim) diyerek yüce Atatürk'ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetin ve kazanımlarının yılmaz bekçileriyiz. Bu anlayışla, 15 Temmuz 2016 gecesi Cumhuriyetimizi ve bekamızı hedef alan hain darbe girişimini çok şükür milletçe bertaraf ettik." dedi.

- Arnavutluk ve Kosova

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosova’nın Türk kökenli Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova'nın Türk kökenli milletvekili Fikrim Damka'nın yanı sıra, büyükelçilik ve ülkedeki Türk kurumların temsilcileri de törende hazır bulundu.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Türkiye Büyükelçiliğinde yapılan törene Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, büyükelçilik personeli ile ülkedeki Türk kurumların temsilcileri katıldı.

- Ali Rıza Efendi Anı Evi

Öte yandan, Ulu Önder'i anmak isteyenlerin bir başka durağı da Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde bulunan Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi oldu.

TİKA tarafından restore edilerek 19 Mayıs 2014'te hizmete açılan Ali Rıza Efendi Anı Evi, sabahın erken saatlerinde öğrenci ve öğretmenler tarafından ziyaret edildi.

Birbirinden bağımsız iki evden oluşan kompleksin alt kısmında akraba evi, üst kısımda ise Anı Evi yer alıyor.

Akraba evinin giriş katında bir mutfak ve üst katında Mustafa Kemal Atatürk’ün idadi yıllarını yansıtan Manastır Odası bulunuyor.

Anı Evi ise giriş katında bilgilendirme odası ve bilgi panoları ile donatılırken üst katlarda ise Ali Rıza Efendi, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi’nin baba ve annesi olan Kızıl Ahmet Efendi, Ayşe Hanım ile Mustafa Kemal Atatürk ve kızkardeşi Makbule hanımın çocukluk dönemlerine ait silikon heykeller yer alıyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :