Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Paris, Berlin, Strazburg, Budapeşte ve Abuja'da törenlerle anıldı

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, Türkiye'nin OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, Türkiye'nin Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin de katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79'uncu yılı vesilesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yayımladığı mesaj okundu.

Musa, törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ün ebediyete intikalinin her seneidevriyesini Türk milletinin bir tür güncelleme ve muhasebe günü olarak idrak ettiğini söyledi.

Atatürk'le eşleştirilen sembollerin özgürlük ve hürriyet aşkı olduğunu belirten Musa, Atatürk'ün bir milletin hürriyetini temin etmek için bir hayatın nasıl vakfedildiğini ve bir milletin nasıl şaha kaldırıldığını gösterdiğini kaydetti.

Atatürk'ün sadece Türk milletine değil, mazlum milletlere de şiar olduğunu vurgulayan Musa, dünyanın birçok yerinde ateş çemberini kırmaya çalışan milletlerin Türk milleti kadar Atatürkçü olduğunu söyledi.

Atatürk'le eşleştirilen diğer bir sembolün de devlet şuuru ve millet bilinci olduğunu kaydeden Musa, Atatürk'ün, silah arkadaşlarıyla birlikte, Türk milletine mensubu olmaktan gurur duyacağı bir devlet bıraktığını sözlerini ekledi.

- Berlin

Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 79'uncu yılında Almanya'daki 13 başkonsoloslukta tören düzenlendi.

Berlin Başkonsolosluğunda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene Berlin'deki Türk toplumunun önde gelenleri ve vatandaşlar katıldı.

Anma töreni dolayısıyla başkonsoloslukta Atatürk Köşesi oluşturuldu.

Berlin Başkonsolosu Mustafa Çelik, Atatürk'ün Türk milleti için önemini anlatarak kendisini rahmet ve saygıyla andığını belirtti.

- Strazburg

Fransa'da Strazburg Başkonsolosluğunda düzenlenen törende de Başkonsolos Özgür Çınar'ın Atatürk'ün sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada anılması ve eserlerinin anlatılması gerektiği yönündeki konuşmasından sonra, Türkçe öğretmeni Şevket Tüfekçi, Atatürk'ün hayatından ve konuşmalarından pasajlar okudu.

Oğuz Kaan Menekşe isimli öğrencinin de bir şiir okuduğu törene, başkonsolosluk çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

- Budapeşte

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen törenle anıldı.

Budapeşte'nin Kispest bölgesinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk Parkı'ndaki törende saygı duruşunda bulunuldu.

Törene Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Macaristan Temsilcisi Selda Çimen ve Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda'nın yanı sıra vatandaşlar katıldı.

- Abuja

Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yıl dönümünde Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hakan Çakıl, törende yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizin kurucusu, Kurtuluş Savaşı'nın önderi kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, sevgi ve rahmetle bir kez daha anıyorum." dedi.

Büyükelçi Çakıl, tüm şehit ve gazileri rahmetle andığını belirtti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :