Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79'uncu yılında, Selanik'te doğduğu evde, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kazakistan'ın başkenti Astana'da ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te anma töreni düzenlendi- Astana

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan'ın ev sahipliğindeki Selanik'te Atatürk'ün doğduğu ev olan Atatürk Evi'nde tören düzenlendi.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen binden fazla öğrenci ve vatandaş evin bahçesinde ve etrafında hazır bulundu.

Binlerce Türk'ün Atatürk'ün doğduğu Selanik'te buluşmasının önemli bir mesaj taşıdığını belirten Okan, "Yurdun her köşesinde, dünyanın her yerinde onu bugün anıyoruz. Ama, onu doğduğu bu evde anmak bambaşkadır, fevkaladedir." dedi.

Okan, 10 Kasım 1938'de Yunan gazetelerini incelediğini anlatarak, "Yunan gazetelerinde Atatürk'ün ölümünden duyulan üzüntü ifade edilmiş, vizyon sahibi büyük bir devlet adamının ve Türk-Yunan dostluğunun mimarının hayatını kaybettiğini yazmışlar. Atatürk öylesine yüce ve mükemmel bir insandı ki bir zamanlar savaştığı insanlar dahi vefatından üzüntü duymuştur." diye konuştu.

Yunanistan'ın eski lideri Eleftherios Venizelos'un Atatürk'ü 1934 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğine dikkati çeken Okan, "Herhangi bir ülke değil, kısa bir süre önce savaştığımız Yunanistan'ın başbakanı, Atatürk'ü barış dalında aday gösteriyor. Hele ki batıda, şu dönemde bazı kendini bilmez, sevgili Ata'mızı cani, soykırımcı, kan dökücü olarak göstermek isteyen çevrelere en güzel cevaptır bu." ifadelerini kullandı.

Okan'ın konuşmasının ardından tören, öğrencilerin okudukları şiirler ve söyledikleri Atatürk'ün sevdiği şarkılarla devam etti. Gün boyunca ziyarete açık olacak Atatürk Evi'ni en az 5 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

- Kırgızistan

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçilik konutunda düzenlenen tören saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, törende yaptığı konuşmada, dünyada bir çok devlet adamının "kurucu" olma şansını elde ettiğini ancak tek bir hatayla bu şansı elinden kaçırdığını anımsatarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün sonsuza kadar sahip olduğu liderlik ve devlet adamlığı vasıflarından dolayı takdir ettiklerini vurguladı.

Şiirlerin okunduğu ve Atatürk'ün son yıllardaki mücadelesini ve hayatını anlatan belgesel filmin izletildiği törene büyükelçilik müşavirleri ve çalışanları, öğretmenler ve Türk devlet okulu öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

- Bulgaristan

Bulgaristan'ın başkenti Tiflis'te, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü tarafından düzenlenen törene, büyükelçilik yetkilileri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Gürcistan Direktörü Selçuk Baş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tiflis ofisi yetkilileri, Gürcü ve Türk İşadamları Derneği GÜRTİAD yetkilileri, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Yetkilileri, Türk işadamları ve çok sayda Türk vatandaşı katıldı.

Programda konuşan Büyükelçi Gümrükçü, törene katılan Türkiye vatandaşlarına teşekkür ederek, anma törene gelen vatandaşların saysının her yıl arttığına vurgu yaptı. Gümrükçü, "Hepinize teşekkür etmek istiyorum, gerçekten her seferinde artan saylarla salonumuzu 10 Kasım'da dolduruyoruz." dedi.

Gümrükçü, Atatürk gibi başka bir liderin dünyada olmadığının altını çizerek, "Ben burada gördüğüm manzarayla bunu kesinlikle anlıyorum ki Mustafa Kemaller tükenmez ve tükenmeyecek. Gerçekten ve herhalde 79 yıl sonra ölümünden 7'den 77'ye bu kadar insanı bir araya getirebilen, aynı ruhta toplayabilen başka bir lider de yok." diye konuştu.

- Kazakistan

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık'ın ev sahipliğinde elçilik binasında düzenlenen anma törenine Macaristan’ın Astana Büyükelçisi İlija Psaltirov, Astana kentinin Almatı İlçesi Vali Yardımcısı Tınısbek Araşapov’un yanı sıra Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk kurumları temsilcileri, elçilik çalışanları ve Kazakistan’da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Büyükelçi Uyanık, yaptığı konuşmada, dost ve kardeş ülke Kazakistan’da Cumhuriyetin Kurucusu, Büyük Önder Atatürk’ü ebediyete intihalinin 79. yılında saygı, minnet ve merhametle andıklarını söyledi.

Uyanık, "Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in modern Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Atatürk’ün hayatını ve gerçekleştirdiği reformları incelediğini biliyoruz. Başta Cumhurbaşkanı Nazarbayev olmak üzere Kazakistanlı kardeşlerimizin Mustafa Kemal Atatürk’ü tanıması ve ona saygı göstermesi, bağımsız Kazakistan’ın başkenti Astana’da Atatürk’ün adıyla ona ithafen bir anıt yapılmış olması bizler için kıvanç ve gurur kaynağıdır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Astana'da, Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında Astana Yunus Emre Kültür Merkezi’nin düzenlediği "Atatürk Fotoğrafları" sergisi Lev Gumilev Kazakistan Milli Üniversitesinde açıldı.


Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :