“Bütçe fazlası hedefinde gerçekçi olmalıyız”

“Bütçe fazlası hedefinde gerçekçi olmalıyız”

İngiltere Maliye Bakanı Osborne: - “İngiltere 2020’de bütçe fazlası vermek konusunda gerçekçi olmalı”- “Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’nin de dediği gibi referandumun ekonominiz üzerinde dikkate değer negatif şoklar oluşturması bekleniyor. Buna nasıl

LONDRA (AA) – İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, ülkenin Avrupa Birliği (AB) referandumunda birlikten ayrılma kararı almasının ardından 2020’ye kadar bütçe fazlası verme hedefine ulaşılması için gerçekçi olunması gerektiğini söyledi.

Osborne, Manchester Ticaret Odaları toplantısında yaptığı konuşmada, 23 Haziran’daki AB referandumunda birlikten ayrılma kararı verilmesinin ardından ülke ekonomisinde net bir şekilde şokun etkilerinin görüldüğünü söyledi.

Osborne, “İngiltere, 2020’de bütçe fazlası vermek konusunda gerçekçi olmalı.” ifadesini kullandı.

Önümüzdeki dönemde oluşabilecek risklere dikkati çeken Osborne, “İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney’nin de dediği gibi referandumun ekonominiz üzerinde dikkate değer negatif şoklar oluşturması bekleniyor. Buna nasıl karşılık verdiğimiz, istihdam ve büyümeyi tayin edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz basınında Osborne’nun konuşması, 2020 yılına kadar harcama kesintileri ile bütçe fazlası verme hedefinden vazgeçildiği şeklinde yorumlandı.

İngiltere’de Brexit kararının ardından oluşan şokun ekonomi üzerindeki etkilerinin azaltılması için İngiltere Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı referandum öncesinde hazırlanan “acil durum planlarını” uygulamaya hazırlanıyor.

Bu bağlamda İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz hafta piyasaya 250 milyar sterlin ek likidite sağlayabileceğini açıklamıştı.

BoE Başkanı Mark Carney ise dün yaptığı açıklamada yaz aylarında politika faiz oranının azaltılabileceğini belirtti.

Carney, "Kurul üyelerinin görüşlerine ilişkin peşin yargıda bulunmak istemiyorum. Bence ekonomik görünüm kötüleşti ve yazın bir miktar parasal genişlemeye gidilmesi gerekebilir." ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere’de politika faiz oranı 2009 yılından beri yüzde 0,5 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :