Burundi'deki siyasi kriz

Burundi'deki siyasi kriz

Burundi Gazeteciler Birliği Başkanı Niyungeko:- "Ülkedeki siyasi kriz medya sektörünü oldukça olumsuz etkiledi"- "Burundi'de kapatılan 5 özel radyo ve televizyon binası tahrip edildi. 100'den fazla gazeteci ise yurt dışına gitmek zorunda kaldı"

BUJUMBURA (AA) - Burundi Gazeteciler Birliği Başkanı Alexandre Niyungeko, iki yıldır devam eden siyasi kriz nedeniyle ülkede basın özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti.

Niyungeko, AA muhabirine açıklamasında, "Ülkedeki siyasi kriz medya sektörünü oldukça olumsuz etkiledi. Burundi'de kapatılan 5 özel radyo ve televizyon binası tahrip edildi. 100'den fazla gazeteci ise yurt dışına gitmek zorunda kaldı." dedi.

Bazı gazetecilerin ve ailelerinin öldürüldüğünü bazılarının da ortadan kaybolduğunu bildiren Niyungeko, bu olayların hala aydınlatılmadığını vurguladı.

Gazetecilerin çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeye çalıştığına dikkati çeken Niyungeko, ülkede kalıp görevlerine devam etme cesaretini gösteren Burundili gazetecileri tebrik etti.

Niyungeko, Burundi'deki gazetecilerin haber yapmadan önce yetkililere bilgi vermek zorunda bırakıldığını kaydederek, "Yetkililer gazetecilerin bir nevi insan hakları ihlalleri gibi hassas konulara girmelerine engel olmaya çalışıyor. Yabancı gazeteciler ise hükümet aleyhine haber yaptıkları için ülkeye zor alınıyor." ifadelerini kullandı.

Niyungeko, yetkililerin hükümeti destekleyen ve desteklemeyen basın kuruluşları arasında ayrım yaptığını da ileri sürdü.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "Devlet Başkanı'nın yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen, Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından ülkede siyasi kriz ve şiddet olayları başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :