Burundi'deki şiddet olayları

Burundi'deki şiddet olayları

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu:- "Siyasi krizin patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana şiddet olaylarında binden fazla kişi öldü"

BUJUMBURA (AA) - Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Burundi'de 1,5 yıl içinde yaşanan şiddet olaylarında binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

FIDH'in hazırladığı raporda, "Siyasi krizin patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana şiddet olaylarında binden fazla kişi öldü." ifadesine yer verildi.

Aynı dönemde, siyasi gerekçelerle 8 bin kişinin tutuklandığı, yaklaşık 800 kişinin ortadan kaybolduğu, yüzlerce kişinin işkenceye maruz kaldığı ve yüzlerce kadının ise cinsel tacize uğradığı belirtildi.

Raporda, en çok sivillerin hedef alındığı şiddet olaylarının çoğunun güvenlik güçlerince işlendiği kaydedilirken, ülkeden kaçan 310 binden fazla kişinin de komşu ülkelere sığındığı belirtildi.

BM uzmanlarınca hazırlanan "Soykırım Dinamiklerini Önleme" adlı raporda, güvenlik güçlerinin birtakım gerekçelerle toplumun belirli bir kısmını hedef aldığı ve bunun soykırım göstergesi olduğu vurgulandı.

FIDH, Afrika Birliği, BM ve Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunarak bölgede insan haklarının korunması amacıyla acil önlem alınması ve etkili çözümlerin üretilmesi gerektiğini duyurdu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "Devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen, Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :