Burundi'deki saldırı

Burundi'deki saldırı

Başkentte öldürülen, iktidar partisinden Hafsa Mossi için cenaze töreni düzenledi

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de suikaste kurban giden, iktidar partisinden Hafsa Mossi için düzenlenen cenaze törenine çok sayıda kişi katıldı.

Silahlı kişilerin saldırısına uğrayan Mossi, evinin önünde kılınan cenaze namazının ardından başkent Bujumbura'nın Ntahangwa bölgesindeki Müslüman mezarlığında defnedildi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze namazına ülkedeki nüfusun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturan Müslüman kesimden ve siyasetten temsilciler katıldı.

Mossi gibi Doğu Afrika Topluluğunun Yasama Meclisinde temsilci olan Leonce Ndarubagiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Saldırı, Burundi ve Doğu Afrika Topluluğunun sırtına saplanmış bir hançerdir." ifadesini kullandı.

- "Mossi çalışkan ve insancıldı"

İyi Yönetim Planlama Bakanı Serge Ndayiragije, cenaze töreninde hükümet adına yaptığı konuşmada, Mossi'nin yakınlarına, Burundi halkına ve Müslümanlara başsağlığı dileyerek, Mossi'nin 2005-2010 döneminde Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sözcüsü olarak görev yaptığını hatırlattı.

Cenaze namazını kıldıran Burundi Müslüman Topluluğu Başkanı Sadık Kajandi, tüm Burundilileri saldırıyı kınamaya çağırarak, "çalışkan ve insancıl" olarak tanımladığı Mossi'yi öldürenlerin bir an önce bulunması ve cezalandırılması temennisinde bulundu.

Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Pierre Nkurikiye, iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nden (CNDD FDD) Mossi'nin, Bujumbura'nın Mutanga bölgesindeki evinin önünde dün suikaste uğradığını belirtmişti.

Bujumbura'da 23 Mayıs'ta da muhalefetteki Barış ve Demokrasi İçin Birlik Partisi'nin (UPD) Başkanı Zedi Feruzzi, silahlı saldırganların seyir halindeki bir araçtan açtıkları ateşle evinin önünde öldürülmüştü.

- Ülkede siyasi kriz bir yıldır devam ediyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Olayların ardından hükümet, ülkedeki siyasi krize son verilmesi amacıyla muhalefetle diyalog süreci başlatmıştı. Tanzanya'nın Arusha kentinde önceki gün başlatılan süreç devam ediyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler