Burundi'deki olaylar

Burundi'deki olaylar

Hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Burundi'ye polis gönderme isteğine karşı çıktı

BUJUMBURA (AA) - Burundi hükümeti, Birleşmiş Milletlerin (BM) ülkeye polis gönderme kararını kabul etmediğini bildirdi.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Burundi'ye 228 polis gönderilmesini öngören kararının uygun bulunmadığı belirtildi.

Söz konusu polislerin, Ruanda'da, Burundi'nin güvenliğini tehdit eden eğitim kamplarında görevlendirilmesinin daha doğru olacağı vurgulanan açıklamada, BM yasalarına göre, böyle bir uygulamanın hayata geçirilebilmesi için Burundi hükümetinin de onayının alınması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca Afrika Birliğinin Burundi'de insan hakları ihlallerinin engellenmesi amacıyla görevlendirdiği temsilci ve uzman askerlerin sayısını arttırma kararına karşı çıkılmayacağı vurgulandı.

Hafta sonu, aralarında iktidar partisinden milletvekillerinin de bulunduğu 2 bine yakın Burundili, Fransa'nın hazırladığı ve geçen hafta BMGK'da oy çokluğuyla kabul edilen kararı protesto için başkent Bujumbura sokaklarına dökülmüştü.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları ise ülkedeki şiddet olaylarına son vermek amacıyla konuşlandırılacak 228 polisin yetersiz kalacağını savunmuştu.

Burundi Dışişleri Bakanı Alain Aime Nyamitwe, Aralık 2015'te, Ruanda'ya sığınan bazı Burundililerin isyan çıkarmak amacıyla silahlı gruplara katıldığını söylemiş, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise iddiaları yalanlamıştı.

- Ülkede siyasi kriz bir yıldır devam ediyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler