Burundi-Türkiye ilişkilerinde ilerleme

Burundi-Türkiye ilişkilerinde ilerleme

Burundi Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Nyamitwe:- "Burundi-Türkiye ilişkileri henüz yeni ama umut verici"

BUJUMBURA (AA) - YVAN RUKUNDO/ESMA BEN SAID - Burundi Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Alain-Aime Nyamitwe, Burundi-Türkiye ilişkilerinin umut verici olduğunu ifade etti.

Burundi ile Türkiye arasındaki ilişkileri AA muhabirine değerlendiren Nyamitwe, geçen ayki Türkiye ziyaretinin ikili ilişkileri güçlendirdiğini belirterek "Burundi-Türkiye ilişkileri henüz yeni ama umut verici." dedi.

Dışişleri Bakanı olarak ilk defa Türkiye'de temaslarda bulunduğunu söyleyen Nyamitwe, Burundi'nin bir süre önce Ankara'da Büyükelçilik açtığını hatırlatarak "Yakında Burundi'de büyükelçilik açma sözünü veren Türkiye, sorunlarını halledebilmesi ve siyasi krizden çıkabilmesi için Burundi'ye yardım edeceğini duyurdu." diye konuştu.

Nyamitwe, Türk Hava Yolları'nın Burundi'ye doğrudan uçuşların başlatılması projesi konusunda Türk yetkilileriyle görüştüklerini söyleyerek uzmanlardan oluşan bir heyetin Bujumbura Havalimanı'nın teknik açıdan projeye uygun olup olmadığını kontrol etmek için yakında Burundi'ye geleceğini dile getirdi.

- Yabancı güçlere karşı ortaklaşa mücadele

Nyamitwe ayrıca "Türkiye'ye yaptığım ziyaret, yabancı güçlerin ülkelerimizin içişlerine karışmasına karşı ortaklaşa vermemiz gereken mücadele konusunu Türk yetkilileriyle görüşmemize de fırsat verdi." dedi.

Türkiye ile Burundi'nin geçmişte darbe girişimlerine sahne olduğuna işaret eden Nyamitwe, bu nedenle iki ülke arasında siyasi ve diplomatik mutabakatın oluştuğuna vurgu yaptı.

Eğitim konusuna da değinen Nyamitwe, Türkiye Maarif Vakfının (TMV) yakında Burundi'de şube açacağına dikkati çekerek bunun Türkiye'nin Burundi ile çalışmak istemesinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Nyamitwe, 13-15 Haziran'da Ankara'da resmi yetkililerle temaslarda bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler