Burkina Faso'nun devrik lideri Compaore'nin yargılanması

Burkina Faso'nun devrik lideri Compaore'nin yargılanması

Ülkede 2014'teki şiddet olaylarından sorumlu tutulan eski lider Compaore'nin avukatları, davanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü

VAGADUGU (AA) - Burkina Faso'da 2014'teki halk ayaklanmasının ardından çıkan şiddet olaylarına neden olduğu gerekçesiyle yargılanan devrik lider Blaise Compaore'nin avukatları, davanın anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Compaore'nin avukatları, Vagadugu Yüksek Adalet Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek Anayasa Konseyinin davaya müdahil olmasını istedi.

Mahkemenin, bu talebi reddetmesinin ardından avukatlar, salonu terk etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, daha önce de iki kez ertelenen duruşmayı yeniden erteledi. Ancak yeni tarih hakkında bilgi verilmedi.

Avukatları, Compaore'ye atfedilen suçlamalarla ilgili anayasada bazı değişiklikler yapıldığını ve dolayısıyla suçlamaların geçersiz olduğunu savunuyor.

Duruşmaya Compaore katılmazken eski Dışişleri Bakanı Cibril Bassole ve General Gilbert Diendere de darbe yanlısı oldukları suçlamasıyla aynı dava kapsamında yargılanıyor.

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen eski Devlet Başkanı Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmiş ve çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti. Compaore protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı.

Kriz, 16 Kasım 2014'te Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :