Burkina Fasolulardan terörle mücadeleye ilmi destek

Burkina Fasolulardan terörle mücadeleye ilmi destek

Fakirliğin hüküm sürdüğü Burkina Faso'da Müslümanlar, İslamiyetin özünü gençlere doğru anlatabilmek amacıyla hayırseverlerin de desteğiyle kültür merkezi inşa ediyor- İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Dandjin: - "Cehaletin tüm kötülüklerin temelini oluşt

VAGADUGU (AA) - Terör gruplarının hedefinde olan Burkina Faso'da Müslümanlar, gençlere İslamiyeti doğru anlatabilmek amacıyla ülkenin ilk İslam Kültür Merkezini yapıyor.

İslami Mağrip El Kaidesi gibi silahlı terör örgütlerinin kanlı eylemler yaptığı ülkede Müslümanlar, İslamiyetin terörle anılmasından rahatsızlık duyarak harekete geçti.

Temelleri 1986'da atılan Burkina Faso Müslüman Öğrenciler Derneğinin (AEEMB) girişimleriyle 2012'de, başkent Vagadugu'da İslam Kültür Merkezinin inşasına başlandı.

Merkezde, din ile yerel kültürün öğretilmesinin yanı sıra İslam araştırmaları da yürütülecek. Yapımı devam edilen bina 5 kattan oluşacak. Giriş ve ilk iki katında aynı anda bin 500 kişinin namaz kılabileceği merkezde, herkese açık geniş bir kütüphane de bulunacak.

- Her topluluk dinini kendi imkanlarıyla öğreniyor

Dernek Başkanı Ali Sawadogo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki dini eğitimin şu ana kadar bilimsel eğitim sistemiyle beraber ele alınmadığını, toplulukların kendi imkanlarıyla dinlerini öğrenebildiklerini anlattı.

Yaklaşık yüzde 60'ı Müslüman olan Burkina Faso'da hem İslamiyeti yaymak hem de doğru anlatabilmek amacıyla yıllardır bir merkez oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Sawadogo, cuma günleri ve dini bayramlarda camilere sığmadıkları için güneş altında namaz kılmak zorunda kalan Müslümanların da burayı ibadetlerinde kullanabileceklerini söyledi.

Merkezde aynı zamanda dine, kültüre, sosyal kalkınmaya yönelik konuların tartışılacağı konferanslar da düzenleneceğini belirten Sawadogo, öğrencileri ve araştırmacıları ağırlamak için yatakhane de yapılacağını bildirdi.

- "Hayırseverlerden yardım bekliyoruz"

İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Remis Dandjinu, "Cehaletin tüm kötülüklerin temelini oluşturduğu ülkelerimizde, İslam kültür merkezleri terörle mücadelede destekçimiz olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Burkina Faso'da yıllarca, farklı dinlere mensup toplulukların huzur içinde yaşadığına dikkati çeken Dandjinu, söz konusu merkezin bu birlikteliği daha da güçlendirmeye yardımcı olacağını vurguladı.

Proje sorumlusu Inussa Uedraogo ise yurt dışından Burkina Faso'ya gelen araştırmacıların ülkedeki Müslümanlar ve İslami yaşayışa ilişkin çok fazla bir veriye ulaşamadıklarını belirterek, bu proje sayesinde araştırmaların da kolaylaşacağını dile getirdi.

Merkezin yapımının yaklaşık 1 milyon dolara mal olmasını beklediklerini ifade eden Uedraogo, "Şimdiye kadar yardımseverlerden 732 bin dolar toplanabildi ancak binanın yağmurlardan zarar görmemesi için 168 bin dolara daha ihtiyaç var. Tüm Müslüman kardeşlerimizden acil destek bekliyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :