Burkina Faso'daki yerel seçim

Burkina Faso'daki yerel seçim

İktidardaki İlerleme İçin Halk Hareketi partisi, oyların yüzde 58'ini aldı

VAGADUGU (AA) - Burkina Faso'daki yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, iktidar partisi oyların yüzde 58'ini alarak seçimin galibi oldu.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Barthelemy Kere, düzenlediği basın toplantısında, ülkede 22 Mayıs'ta düzenlenen yerel seçimlerde iktidardaki İlerleme İçin Halk Hareketi (MPP) partisinin yüzde 58 oyla 19 bin 264 belediye meclisi temsilciliğinden 11 bin 167'sini kazandığını açıkladı.

Seçime katılımın yüzde 47'ye yakın olduğunu söyleyen Kere, muhalefetten Değişim İçin Birlik Partisi'nin (UPC) oyların yüzde 15,8'ini, devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin lideri olduğu Demokrasi ve İlerleme Kongresi Partisi'nin (CDP) ise oyların yüzde 11'ini aldığını belirtti.

Seçim sonuçlarının resmi olması için Anayasa Mahkemesinin onayı gerekiyor.

Öte yandan Kere, şiddet olayları yüzünden seçim komisyonunun bazı bölgelerde seçimleri iptal etmesi ve ülkenin orta kesiminde seçimleri boykot eden 9 kasabadaki duruma ilişkin açıklama yapmadı.

İlk önce 31 Ocak'ta düzenlenmesi planlanan seçimler, başkent Vagadugu'da 30 kişinin ölümüne yol açan ve İslami Mağrip El Kaidesi'nin üstlendiği terör saldırısı yüzünden ertelenmişti.

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmiş, Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı.

Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.

Daha sonra geçiş sürecinin sona ermesi için 29 Kasım'da devlet başkanı seçimi yapılmıştı. İktidara gelen yeni Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore 29 Aralık'ta göreve başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :