Burkina Faso'daki sağanak

Burkina Faso'daki sağanak

Hazirandan beri süren sağanak, ülkenin bazı bölgelerinde hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor- Hükümet, toprak kaymaları nedeniyle evsiz kalan 25 bine yakın afetzedeye el uzatmaya çalışıyor- Okullara yerleştirilen mağdurlar, eğitim döneminin başlamasıyl

VAGADUGU (AA) - Burkina Faso'da sağanak yağışların ardından meydana gelen toprak kaymaları nedeniyle evsiz kalan 25 binden fazla kişi, sığındıkları okullarda eğitime başlandığında sokakta kalmaktan korkuyor.

Resmi verilere göre, Burkina Faso'da yağmur ve toprak kaymaları yüzünden 12 kişi öldü, 25 bine yakın kişi evsiz kaldı.

Bakanlar Kurulu'nun 20 Temmuz'da aldığı kararla sağanaktan etkilenen bölgelerin yakından takip edilmesi için gözetim merkezi oluşturuldu ve tüm yerel yetkililer, acil yardım mekanizmalarını aktifleştirmeye çağrıldı.

Bu çerçevede hükümete bağlı Rehabilitasyon ve Acil Durum Ulusal Konseyi (CONASUR), mağdurlara destek olmak amacıyla 8 bine yakın evsizin bulunduğu başkent Vagadugu'da çeşitli kurumlara ait 21 binayı geçici olarak yardım merkezine dönüştürdü.

Vagadugu'nun 7. bölgesindeki Sidpassete okulu da bu yapılar arasında yer alıyor. Binada yaklaşık 500 kişi kalıyor.

- "Her şeye rağmen hayatta kalabildiğimiz için şükrediyorum"

Başkentin kenar semtlerinden Nagrin Mahallesi sakinlerinden Amina Bagaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay şiddetini artıran yağmurlarla meydana gelen toprak kaymalarında yıkılan evinden geriye sadece taş yığınlarının kaldığını belirtti. Bagaya, "Her şeye rağmen çocuklarımla hayatta kalabildiğimiz için çok şükrediyorum." dedi.

Bagaya, yeni bir ev yapabilmek için para kazanmaya çalıştıklarını, bu süre zarfında da çocuklarıyla komşularında kalacaklarını söyledi.

Bölgedeki okullardan birine sığınan Safi Kulibaly, "Evlerimiz yıkıldı ve her şeyimizi kaybettik. Seçeneğimiz olmadığı için de bu okullara sığındık. Gelen yiyecek yardımlarını birbirimizle paylaşıyoruz. Gelmediğinde de aramızda para toplayıp yemek yapmaya çalışıyoruz." ifadeleriyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Kulibaly, geçici merkezlerde kalabalık bir şekilde yaşamanın zor olduğunu belirterek salgın hastalıklardan korktuklarını dile getirdi.

Eğitim döneminin başlamasıyla kaldıkları okulları boşaltmak zorunda olacaklarına işaret eden Kulibaly, "Yeterince paramız olmadığı için zarar gören evlerimizin yerine yeniden bir ev inşa edemeyeceğiz ve gidecek yerimiz de yok. Sokakta kalmaktan korkuyoruz." diye konuştu.

Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, kısa süre önce, sağanak yağışların olumsuz etkilediği bölgeleri evsizlere destek amacıyla ziyaret etmiş, afetzedelerin barınma sorununun okullar açılmadan çözülmesi gerektiğini belirtmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :