Burkina Faso'daki darbe girişimi

Burkina Faso'daki darbe girişimi

Vagadugu Askeri Mahkemesi Hükümet Komiseri Zanre: "Darbe girişimini desteklemekle suçlanan Fildişi Sahili Meclis Başkanı Soro'nun kendi ülkesinde yargılanması gerekiyor"

VAGADUGU (AA) - Burkina Faso yargısı, ülkede 16 Eylül'de düzenlenen darbe girişimine destek verdiği ileri sürülen Fildişi Sahili Meclis Başkanı Guillaume Soro'nun, kendi ülkesinde yargılanması gerektiğini belirtti.

Vagadugu Askeri Mahkemesinde Hükümet Komiserliği görevini yürüten Aliun Zanre, yaptığı yazılı açıklamada, Soro için yeniden uluslararası tutuklama kararı çıkartılsa bile adli engellerle karşılaşılacağını kaydetti.

Hiçbir ülkenin yetkilisini iade etmeyeceğine dikkat çeken Zanre, Soro'nun kendi ülkesinde yargılanması için savcılığın, Fildişi Sahili'ne tebligatta bulunduğunu bildirdi.

Fildişi Sahili yetkilileri ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Yargıtay Başsavcısı Armand Ouedraogo nisan ayında, askeri yargının Soro'ya yönelik yıl başında çıkardığı uluslararası tutuklama kararının kaldırıldığını duyurmuştu. Ouedraogo, yetkililerin prosedür hatası yaptığını ve hakimin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ihlal edip yetkisi olmadığı halde uluslararası tutuklama kararı çıkardığını, söz konusu kararın bu nedenle iptal edildiğini açıklamıştı. İncelemeler sonucunda da uluslararası tutuklama kararlarının yeniden devreye girebileceği ifade edilmişti.

- 16 Eylül'deki darbe

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği tasarısı krize neden olmuş, tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmişti. Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı. Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak öngörülen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle sona ermişti.

Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı da 16 Eylül'de, başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını ve başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü açıklamıştı.

Darbe girişiminde bulunan Ulusal Demokrasi Konseyi'nin (CND) Başkanı General Gilbert Diendere'nin dış güçlerle işbirliği içinde olduğu iddia edilmişti.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayan devlet başkanı seçimi ise 29 Kasım'da yapılmış, iktidara gelen yeni Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, 29 Aralık'ta göreve başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler