Burası Konya! Koronavirüs böyle yayılıyor! Hem de 5 yıldızlı

Burası Konya! Koronavirüs böyle yayılıyor! Hem de 5 yıldızlı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söyledikleri ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeler bir türlü yerini bulmuyor ve koronavirüs Konya’da yayılmak için kendine oldukça müsait alanları rahatlıkla buluyor.

Konya’da son haftada koronavirüs vakalarındaki artış Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dilinden düşmedi. Koca, dünkü paylaşımında Konya’nın adını zikretmedi ancak sosyal medyada bir canlı yayında ortaya çıkan görüntüler Konya’daki durumun vehametini apaçık ortaya koydu.

İçişleri Bakanlığı’nın Normalleşme Takvimi’nde yer alan düğünlerin başlaması başlığına göre 1 Temmuz itibariyle evlenecek çiftlere müjde verilmişti.

Yine İçişleri Bakanlığı bu kararla birlikte düğünlere ayrıca yeni kurallar getirildiğini ilan etmişti. Yayınlanan genelgede sosyal mesafe ve insan teması konularına dikkat çekiliyor. Bu bağlamda düğünler için şu kurallar listelenmişti:

* Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak.

* Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

* Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 dereceden yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak.

* Masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek.

* Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmayacak, toplu fotoğraf çekimi yapılmayacak, takılar toplama kutusuna konulacak.

OYUN, DANS VE HALAY OLMAYACAK

* Düğün mekânlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacak.

* Köy ya da sokak düğünlerinde yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler tercih edilecek.

* Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak.

* Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak.

* Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.

* Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

HERKES MASKE TAKACAK

* Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak.

* Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak.

* Teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak.

* Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilecek.

* Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılacak.

Konya’da bir kullanıcının sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayında ise görüntüler hiç de iç açıcı değildi.

5 yıldızlı bir otelde çekildiği anlaşılan düğünde çalgı ekibi ve sahnede oynayan, halay çeken vatandaşlar net bir şekilde görülüyor.

Öte yandan polis ekipleri geçtiğimiz haftalarda Konya’da maske denetimi yapmış ve vatandaşlara ceza uygulamıştı. Yine ekipler aracında tek başına yolculuk eden bir sürücüye de maske takmadığı gerekçesiyle ceza uygulamıştı.

Düğünün görüntülerinde bazı davetlilerin maskelerini takmadıkları da görüntülerde yer alıyor.

davetli.jpgeglence-tam-gaz.jpgmaske.jpgmaske-takmayanlar.jpg

sosyal-mesafe.jpg

Etiketler :