Bulgaristan'daki sığınmacılar

Bulgaristan'daki sığınmacılar

Hükümet, sığınmacıların entegrasyonunu öngören kararnameyi iptal etti

SOFYA (AA) - Bulgaristan hükümeti, yerel yönetimlere sığınmacıların entegrasyonunu zorunlu kılan kararnamenin iptaline karar verdi.

Geçici teknokratlar hükümetinin başbakanı Ognyan Gercikov, kabine üyelerini olağanüstü toplantıya çağırıp, sığınmacıların yerleşmek istedikleri belediyelere ek görev verilen 208 Nolu kararnameyi gündeme getirdi.

Bakanlar, yerel yönetim yetkililerine sığınmacılara konut, eğitim görme, sağlık ve sosyal sigorta primleri ödeme zorunluluğunu getiren kararnameyi, işlevsiz olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Toplantıda, sığınmacıların entegrasyonu alanında, 7 Nisan'a kadar daha pratik önlemler getirecek ve iptal edilenin yerini alacak yeni bir kararname hazırlanması kararı alındı.

Hükümet oturumundaki çalışmaların Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e danışılarak yürütüldüğü ifade edildi.

Eski Komünist Partisinin devamı konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) adayı olarak seçilen Radev, seçim kampanyası sırasında 208 Nolu kararnamenin gözden geçirilmesini isteyeceğini bildirmişti.

Eski Başbakan Boyko Borisov hükümetince kabul edilen kararnameye, ülkedeki yerel yönetimler şiddetli tepki göstermişti.

Bulgaristan'da yasal olarak sığınmacı statüsüne sahip olmalarına rağmen Suriye ve diğer ülkelerden vatandaşlar, mülteci kamplarından çıkıp yerleşmek üzere gittikleri köy ve kasabalarda gerek yerel yönetim gerekse halkın yoğun itiraz ve protestolarıyla karşılaşıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler