Bulgaristan’da cumhurbaşkanı seçimi

Bulgaristan’da cumhurbaşkanı seçimi

DOST partisi lideri Mestan:- "Ülkemizin Avrupa-Atlantik gelişim sürecini güvence altına almak için seçimin ikinci turunda da Meclis Başkanı Tzetzka Tzaçeva’yı destekleyeceğiz"

SOFYA (AA) – Bulgaristan’da Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, Bulgaristan’da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerinde de Tzetzka Tzaçeva’yı destekleyeceklerini söyledi.

Seçmenlerin özgür iradesini ortaya koyacağını ifade eden Mestan, AA’ya muhabirine yaptığı açıklamada, “Ülkemizin Avrupa-Atlantik gelişim sürecini güvence altına almak için seçimin ikinci turunda da Meclis Başkanı Tzetzka Tzaçeva’yı destekleyeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı seçiminin sıradan seçim olmadığına işaret eden Mestan, DOST partisinin Türkiye'deki seçmeninin yaklaşık 12 bin 500 olduğunu dile getirdi.

Mestan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) geleneksel olarak en çok oy aldığı Kırcaali bölgesinde Kirkovo ve Cebel gibi yerlerinde oyların yarısının DOST partisine gittiğini anımsatarak, “26 yıllık demokrasimizde Bulgaristan’da çözülmemiş çok sorunlarımız var. Seçim kampanyalarında anadili kullanma sebebiyle sürekli dayatılan para cezaları net örneklerden sadece biridir. Yalnızca bu sorunu çözmek için değil, genelde kültürel ve sosyo-ekonomik alanlarda tam ve etkin bir eşitlik elde etmek için, ülkemiz için her şeyden önce gerekli olan demokrasiyi yani Avro-Atlantik makro çerçeveyi korumaktır.” ifadelerini kullandı.

Seçimdeki diğer aday emekli general Rumen Radev’in ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) adayı olduğuna işaret eden Mestan, bu partinin geçmişteki komünizm döneminde Türk ve Müslümanlara asimilasyon uyguladığına, inançlarını yaşamayı ve anadililerini konuşmayı yasaklamaya çalıştığına dikkati çekti.

Lütvi Mestan, ikinci turda seçmenlerinden kalplerini ve vicdanlarını dinleyerek sandık başına gitmelerini istedi. Mestan ayrıca seçmenlerine, çocukların geleceği ve asimilasyon kampanyasında yaşamlarını yitirenler için Tzetzka Tzaçeva’yı destekleme çağrısında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :