Bu yıl Türkiye'de kaç kurban kesilecek? Kurbanlık seçerken bunlara dikkat!
Kurban seçimi ve kesimi konusunda nelere dikkat edilmeli? Erkek hayvan kesilmesi mi tavsiye ediliyor? Et tüketimimiz dünya ortalamasının altında mı? iyi kurbanlık nasıl anlaşılır?
Kurban seçimi ve kesimi konusunda nelere dikkat edilmeli? Erkek hayvan kesilmesi mi tavsiye ediliyor? Et tüketimimiz dünya ortalamasının altında mı? iyi kurbanlık nasıl anlaşılır?
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, kurban seçimi ve kesimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Ilgaz, vatandaşlara arz fazlalığı nedeniyle küçükbaş hayvanları tercih etmelerini önerirken, büyükbaşta ise dişi hayvan kesilmemesi konusuna, hayvan varlığımızın devamı açısından özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’deki kırmızı et fiyatlarındaki artışa da değinen Zeki Ilgaz, besilik hayvan arzının artmasının orta vadede fiyat artışlarına bir çözüm olacağını ifade ederek, “1 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin en az 1,5 milyon tona çıkması, vatandaşlarımızın yeterli ve sürekli kırmızı et tüketimini sağlamayı dengeleyecektir” dedi.
Türkiye’de süt ve et sektörünün ve bu sektörlere bağlı olan sanayinin gelişmesi için çalışmalar yapan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, Kurban Bayramı’nın ülkemizdeki kırmızı et tüketimine katkı sağladığını, özellikle yıl boyu yüksek fiyatlar nedeniyle yeterince kırmızı et alamayan vatandaşların, bayram vesilesiyle kırmızı et tüketebildiğini söyledi .
Zeki Ilgaz, Kurban Bayramı öncesinde hayvan hareketleri nedeniyle hayvan hastalıklarının yayılma olasılığının olduğunu ve bunu önlemeye yönelik tedbirler alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların önce muayene ve gerekli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak muayene ve kontrolden sonra sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek, iller arası nakline izin verilmektedir.”
SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç, kurbanlık hayvanların; hayvan pazarları, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapacak işletmelerde alınıp satılabildiği belirtti.
HAYVAN VARLIĞININ DEVAMI İÇİN DİŞİ HAYVAN KESİLMEMELİ
Kurban kesiminin önemine de değinen Ilgaz, “Kurban kesimi gerçekleştirilen yerlerde çevre temizliğine uygun olarak kesim yapılması çok önemlidir. Ayrıca dişi hayvan kesilmemesi için gösterilecek hassasiyet de hayvan varlığının devamının sağlanması için son derece önemlidir” dedi.
1 MİLYON 207 BİN 608 ADET BÜYÜKBAŞ VE 3 MİLYON 645 BİN 918 ADET KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KESİLEBİLİR
Bu yıl kurban olarak kesilebilecek hayvan sayısına ilişkin bilgiler de Ilgaz’ın açıklamasında yer aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden alınan verilere göre ülke genelinde bu yıl kurban olarak kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 adet büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 adet küçükbaş hayvan bulunduğunu vurgulayan Ilgaz, geçen yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde toplam 851 bin 948 adet büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 adet küçükbaş hayvan kesildiğini belirtti. Zeki Ilgaz, vatandaşlara dini vecibelerini yerine getirirken hayvan varlığımızın devamı ve arz fazlalığı nedeniyle küçükbaş hayvanlara yönelmelerini önerdi.
KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞININ NEDENLERİ; KURAKLIK VE HAYVAN ARZINDAKİ AZALMA
SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, artış gösteren kırmızı et fiyatlarına da değinerek şunları söyledi: “2013 yılı sonu ve 2014 yılı başlarında meydana gelen kuraklık, yem hammadde fiyatlarında artışı beraberinde getirmiştir. Aynı dönemde, besilik hayvan arzında meydana gelen azalma, besilik genç dana fiyatlarında artışa sebep olmuştur. Bu artış, kırmızı et fiyatlarına yansımıştır. Bu nedenlerle özellikle Ramazan ayından başlamak üzere, turizm sezonu boyunca kırmızı et fiyatları artmıştır.”
BAKANLIĞIN ÇALIŞMALARIYLA HAYVAN ARZI ARTACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu artışın önüne geçmek maksadıyla, Kurban Bayramı’ndan sonra gelmek koşuluyla besilik dana ithalatının belirli koşullarla önünü açtığını ifade eden Ilgaz, “Bu sayede, ülkemizdeki besicilerin zarar etmesini önleyecek tedbirlerle birlikte, besilik hayvan arzını artırmak ve orta vadede kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek hedeflenmektedir” dedi.
ET TÜKETİMİMİZ 35-36 kg İLE DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA
Ilgaz vatandaşların daha ucuz olması sebebiyle beyaz et tüketimini tercih ettiğini belirterek, et tüketim oranlarına ilişkin bilgiler verdi. Ülkemizde kişi başı yıllık et tüketiminin 5-6 kg balık; 11-13 kg kırmızı et ve 19-20 kg beyaz et olarak bir dağılım gösterdiğini; toplam 35-36 kg civarında olduğu tahmin edilen kişi başına yıllık et tüketimimizin, 38-40 kg civarında olan dünya ortalama rakamının biraz altında kaldığını belirtti .
HEDEF 1.5 MİLYON TON KIRMIZI ET ÜRETİMİ
Ülkemizde refah düzeyi arttıkça, kırmızı ete olan talebin artmaya devam edeceğini belirten Zeki Ilgaz şunları söyledi: “Şu anda yaklaşık 1 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin en az 1,5 milyon tona çıkması, vatandaşlarımızın yeterli ve sürekli kırmızı et tüketimini sağlamayı dengeleyecektir. Bunun için kapasitelerimiz yeterlidir. Önemli olan arzın sürekli ve istikrarlı olmasının sağlanmasıdır. Bu vesileyle halkımızın yaklaşan Kurban Bayramı’nı SETBİR adına en içten dileklerimle kutlarım.”
BUNLARA DİKKAT!
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, kurbanın gerek fert, gerekse toplum açısından sosyal boyutları bulunan, mali bir ibadet olduğunu söyledi.
İnsanlık tarihi boyunca birçok dinde kurban uygulamasının bulunduğunu dile getiren Gürbüz, ancak şekil, düşünce ve amaç bakımından önemli farklılıklar olduğuna dikkati çekti. Dinimizin emri gereği, koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebildiğini aktaran Gürbüz, kurbanlık hayvanların kurban satışı için ayrılmış yerlerden alınması uyarısında bulundu.
Gürbüz, özellikle veteriner hekim kontrolünün etkin biçimde uygulandığı alanların seçilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Resmi evrakları bulunan, duruşları normal olan hayvanlara bakılmalıdır. Hayvanların, vücut ağırlığını ayaklarına eşit bir biçimde dağıtmış olanı, hareket ve bakışı canlı, hareketlere karşı tepki vereni, derisi kolayca yerinden oynatılan ve oluşan kıvrımları çabuk kaybolanı tercih edilmeli. Tüyleri düzgün ve parlak, burun uçları soğuk ve nemli olan, iştahlı ve geviş getiren, kulak ve kuyruklarını sık sık hareket ettiren hayvanlar satın alınmalıdır."
Yattığı yerden zor kalkan hayvan alınmamalı
Resmi evrakları ve kulak küpesi bulunmayan, fiziki kusuru bulunan, sallantılı yürüyen ve topallayan, düşkünlük gösteren hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini anlatan Gürbüz, şunları kaydetti:
"Gergin ve kasılmış durumda olan, sabit bakışlı, ağız ve burun akıntısı bulunan, yattığı yerden zor kalkan, solunum güçlüğü çeken hayvanlar da satın alınmamalıdır. Kurbanlık hayvanın, dini bakımdan şartlara uygunluğu ve sağlıklı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Şüpheli durumlarda hemen yetkililerden yardım istenmelidir."
