Bu yıl C vitaminini oldukça pahalı yiyebiliriz

Bu yıl C vitaminini oldukça pahalı yiyebiliriz

Fırtına narenciye ağaçlarındaki meyvelerin büyük bir kısmını döktü. Bölgeden kaybın %50 civarında olduğuna ilişkin açıklamalar gelirken ortaya çıkan zararın ise fiyatlara yansıyacağına işaret edildi.

15-20 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde etkisini gösteren Afrika sıcakları ilk kez narenciye üreticisini de vurdu.

Özellikle son 75 yılın sıcaklık rekorunun kırıldığı Akdeniz Bölgesi'nde hava sıcaklığının 40 dereceyi geçmesi, portakal başta olmak üzere greyfurt, limon, mandalina gibi ürünlerin çiçekten yeni meyveye dönüşmüş halini yakarak büyük zarar verirken, aşırı sıcakların ardından yaşanan fırtına ise narenciye ürünlerini ağaçlardan döktü.

BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

Hatay, Adana, Mersin, Antalya ve Muğla illerindeki narenciye bahçelerinde büyük hasara yol açan doğal afet sonrası bu yıl rekolte de yüzde 50'den fazla kayıp beklenirken Tarım ve Orman Bakanlığı sıcaklar nedeniyle ortaya çıkan zararın tespiti için bir Bilim Kurulu oluşturdu.

Zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçların ertelenmesi gündemde.

BU YIL PAHALI YİYECEĞİZ

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilemesi nedeniyle bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz" dedi.

Etiketler :