Bu müzede "piton derisi" de sergileniyor

Bu müzede "piton derisi" de sergileniyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nün Zooloji Müzesi'nde sergilenenler arasında, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen Asya pitonu derisi ve geyik boynuzları da bulunuyor- Müze Sorumlusu Doç. Dr. Tosunoğlu:- "İşlenm

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Güvenlik güçlerinin düzenlediği kaçakçılık operasyonlarında ele geçirilen 4,5 metrelik Asya pitonu derisi ile 2 ergen geyik boynuzu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Zooloji Müzesi'nde sergileniyor.

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Müze Sorumlusu Doç. Dr. Murat Tosunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle bazı hayvan türlerinin çeşitli amaçlarla ticari yönde kullanıldıklarını söyledi.

Bunun özellikle nesli tükenmekte olan ya da koruma altında bulunan türlerin popülasyonuna darbe vurduğunu belirten Tosunoğlu, bu amaçla polis ve jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen iki önemli canlı türüne ait kaynağı ÇOMÜ'ye kazandırdıklarını anlattı.

Tosunoğlu, 2013'te Zooloji Müzesi'nde, omurgasız hayvanlardan balıklara, kuşlardan sürüngenlere kadar 81 farklı türe ait, bin 500'den fazla örnek bulunduğunu aktardı.

Müzedeki her şeyin gerçek birer canlıya ait olduğunu ifade eden Tosunoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öldürülen ya da doğal yollarla telef olmuş hayvanları burada saklıyoruz. Aynı zamanda müzemizdeki tüm örnekler ulusal ve uluslararası araştırmacılarca bilimsel çalışmalarda kullanılıyor. Müzenin diğer bir özelliği de farklı amaçlarla kullanılmak üzereyken yakalanmış bazı türlerin burada sergileniyor olması. Özellikle kaçakçılık amacıyla ticareti yapılmak üzereyken yakalanan 4,5 metrelik Asya pitonu derisi ile 2 ergen geyik boynuzumuz da müzemizde ziyaretçilerimiz tarafından yoğun ilgi görüyor."

Asya pitonu derisinin İstanbul'da 2013'te düzenlenen bir operasyonda ele geçirildiğini belirten Tosunoğlu, "İşlenmiş tabaklanmış hazır bir deri haline gelmiş piton derisi. Tabii bununla çok sayıda ayakkabı, çanta, cüzdan, kemer ve kişisel ürünler yapılacaktı. Biz bunu öğrendik ve ilgili kişilerle temasa geçip müzemize kazandırdık. Şu anda müzemizdeki en uzun canlı kalıntısı diyebilirim." dedi.

- "Bilinçsizce öldürülüyor"

Müzenin en ağır materyalinin sürüngen türler olduğunu belirten Murat Tosunoğlu, "Bu örneklerimiz ya insanlar tarafından bilinçsizce yada tehlikeli diye zehirlenip öldürülüyor. Çoğu zehirsiz ve tehlikesiz. Müzemizdeki piton derimiz 6-7 çift ayakkabı, muhtemelen yine 6-7 adet çanta, cüzdan ve kemer çıkaracak büyüklükte bir deri. İnsanların bu tür deriler yada canlılar kullanılarak hazırlanmış eşyalara rağbet göstermemeleri, almamaları gerekir." diye konuştu.

Benzer bir kaçakçılık sırasında ele geçirilmiş 90 geyik boynuzundan ikisinin de müzede olduğunu anlatan Tosunoğlu, bu boynuzların da tespih ya da bıçak yapımında kullanılmadan müzeye kazandırıldığını kaydetti.

Tosunoğlu, piton derisi ve geyik boynuzlarının müzeye gelen ziyaretçilerden ilgi gördüğünü belirterek, "Özellikle ele geçirilmemeleri durumunda neye dönüşeceklerini öğrendiklerinde ziyaretçilerimiz üzülüyor." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler